20100124

Söndagskrönika om personval och opinion


Söndagmorgon familjen sover, brasan knastar som en brasa ska. Funderar på vad dagens krönika ska innehålla? Kan konstatera att det nog blir ett svep om personval och hur det utvecklar/avvecklar politiken. Även denna helg håller vintern landet i ett hårt grepp. Det finns nu en längtan efter vår. En längtan efter att höra takdropp. En längtan efter en sol som värmer kalla frusna själar.




Börjar med att ge en kommentar kring dagens nya Sifo-undersökning. Det ser stabilt ut men men i media är bilden en annan och det är att de RödGröna kommer tappa vart efter vi kommer presentera vår politik. En mycket märklig inställning från media sida om ni frågar mig. Men en fråga som återstår att ställa är samma som ställdes för fyra år sedan. Röstar väljarna på oss eller mot alliansen? I dagsläget tror jag det finns en viss risk att det är emot alliansen och inte för oss. Det är därav av största vikt att vi fortsätter presentera ett riktigt bra alternativ att vi fortsätter med att tydliggöra vår politik och hur den skiljer sig från den sittande regeringen. Från moderat håll kommer det att försökas kopiera och säga att vi tycker som de. Här måste vi ligga i och bli ännu tydligare. Om vi lyckas med det så är min tro att siffrorna kommer fortsätta se bra ut och öka. Som Claes Krantz påpekar så har vi en uppförsbacke när det gäller pensionärerna. Kan tyckas märkligt med den straffbeskattning som den moderatledda regeringen givit dem. Roger Jönsson har också kommenterat.

Detta leder frågan vidare till personval och vart vi är på väg. Finns det bara fördelar? Absolut inte. riskerna är stora om man inte hanterar frågan rätt. På det lokala planet är risken större än på det nationella planet. Jag ser en jakt på lokala kändisar som ska dra namn till partierna. Men vad händer efter valdagen när de är valda? vilken kunskap, intresse har de att lägga ner all den tid som politiken som det faktiskt tar och en mesta oavlönad. Visst har kändisar alltid spelat en roll i valrörelser men de har då inte stått på listor utan funnits med i valrörelse som stöd och uttalat sig för de ena eller andra partiet, funnits med i kampanjerna. Lämnar vi sedan kändisarna och går till oss politiker. Vad får personvalet oss att lova som inte redan står i parti- eller handlingsprogrammet. Är alla dessa löften som vi ställer upp med i jakten på kryssen genomförbara och vad säger våra partikamrater som i praktiken är de som ska driva politiken sedan i olika nämnder och styrelser.
Vill jag nu stänga dörren för personval, nej det vill jag inte. Det finns också fördelar. Vi blir inte en anonym massa utan det blir ansikten på fler politiker än våra ledare. Vi blir tvungna att ta ett större personligt ansvar för de beslut som vi fattar. Jag tror inte det finns en väg tillbaka utan att det är en utveckling som vi ser och troligen kommer öka.
Men frågan är om det gjorts några utvärderingar och hur ser det ut i andra länder och vilken väg tar utvecklingen där. Kommer vi hamna i USA med presidentval ( Finns vissa som försöker här redan mellan Mona och Fredrik) eller var är vi på väg? Kommer vi få Borgmästare val i kommunerna?

Går vidare och kan inte låta bli att reflektera lite över dagens DN debatt om äldreomsorgen. Ser inger nytt i detta utan det känns som okunskap om hur det ser ut. Åter igen en övertro på att om vi bara öppnar upp och ger alla gamla en peng så löser marknaden alla problem...   En punkt som jag fastnade vid var att avskaffa biståndsbedömarna och överlämna den frågan till läkarna.
• Avveckla den kommunala biståndsbedömningen till förmån för en äldrepeng som faller ut efter ett läkarkonstaterat vård- och omsorgsbehov av en viss omfattning. Den äldre och/eller de anhöriga avgör hur pengen ska användas och vem som ska utföra tjänsterna. Om någon skulle vilja flytta till ett särskilt boende men den beviljade pengen enbart täcker hemtjänst, ska det vara möjligt att lägga till mellanskillnaden. Själva sjukvården för äldre bör inkluderas i äldrepengen för att få ett slut på dagens ofta destruktiva schackrande mellan kommuner och landsting om ansvar och finansiering.
Det visar på en främmande bild. I många stycken är det läkarna som enbart ser till de sjuka och inte det friska och hur det sociala nätverket runt den enskilde som är problemet. Ska jag spetsa lite så skulle alla gamla efter kontakt med läkare vara inskriva på ett särskilt boende och ingen skulle få bo hemma själv. Visst  behövs en utveckling av omsorgen av våra äldre men dessa förslag som presenteras är inte rätt väg att gå.

Som avslutning så väntar vi alla på kvällens debatt i Agenda mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Superveckan fortsätter. Nu hoppas jag på en bra debatt med fokus på politiken och mindre på person och handväska.

Andra som skriver krönikor eller annat läsvärt.
Johan Westerholm som redan hade en i går. Kent Persson som fått förtroendet att leda moderaterna i Örebro. Mary med läsvärda tankar. Peter Andersson som skriver på. Peter S som hängt på krönikor skrivandet så även Peter Johanson på Röda Berget. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

  1. Vaför spekulera fritt om personval? Se hur det fungerar i de länder som har personval i stället, t ex i Finland. Det är en extremt utbredd korruption, trots att man infört lagar om öppenhet när det gäller ekonomiska bidrag (sådan öppenhet finns inte i Sverige), så fuskas det enormt och politikerna blir korrumperade. Tänk vad Svenska Jägarförbundet kunde göra vid personval!

    SvaraRadera
  2. Tack Kurt för kommentaren och jag ser också dessa negativa sidor. Men att sedan backa tror jag är svårt. Det ligge rett gigantiskt ansvar hos partierna att styra upp det hela. Annars finns en risk för den demokratiska trovärdigheten får sig en negativ knuff

    SvaraRadera
  3. Biståndsbedömare borde kanske berätta efter vilka kriterier behoven prövas. Det skulle öka förtroendet för dem, men att marknadskrafterna skulle kunna göra äldreomsorgen bättre, det tror jag inte :-)

    SvaraRadera
  4. Där har du en poäng som jag tror gäller generellt för offentlig verksamhet. Att bli tydligare vilka tjänster som finns och vad de innehåller

    SvaraRadera