20100103

Vargar, vårdnadsbidrag och samarbete


Skönt att det finns klokheter på den andra sidan också. Ser att Expressen faller in i den kloka kritiken av vårdnadsbidraget. Vi har kanske inte samma grund att stå på men det gör inget i detta fall. Samt att det känns märkligt att berömma MUF...

Snart är det nog bara Kristdemokraterna som står bakom vårdnadsbidraget. I grunden så tycker jag det är viktigt att kunna förena föräldraskap med arbete. Men vägen dit skiljer oss åt. För min del handlar det om att bygga vidare på föräldraförsäkringen. Det man har sett i andra länder som har vårdnadsbidrag slår snett vilket vi kritiker sa redan innan det infördes.
I Norge har ett vårdnadsbidrag, "kontantstötten", funnits i mer än tio år. I höstas kritiserades det av OECD. Det används mest av invandrarfamiljer, vilket har medfört att bara 40 procent av invandrarbarnen börjar dagis före två års ålder, jämfört med 80 procent av de helnorska.
Så en fråga som uppenbarar sig är hur en regering som anser sig stå för arbetslinjen kan införa ett bidrag som är direkt kontraproduktivt på den fronten. Förklaringen ligger i att samsas och att alla ska få nått.  Det är en av de stora stötte frågorna när man ska arbeta tillsammans. Vill minas att folkpartiet var inne på att överge sin ideologi för att klara samarbetet. Jag tror inte på ett långsiktigt hållbart samarbete om man måste vara en annan. Det är som ett äktenskap. Det är oftast partners egenheter man blir förälskad i. Tar man bort det helt så försvinner kärleken. Det tror jag även gäller inom politiken. Ett exempel på detta är ointresset från väljarna. Det spelar ingen roll vem jag röstar på alla är politiker är samma. Det kan vara en förklaring till att småpartier kan blomma upp med en fråga. Här har vi etablerade partier en viktig uppgift och det är att visa på skillnaderna mellan oss och vad vi vill. Frågan är om det ligger i alla partiers intresse att visa på skillnaderna?  Att ett parti som exempelvis Sverigedemokraterna inte vill att vi etablerade partier ska skilja oss är uppenbart för det är en av deras argument.

Ser att MUF är kritiska till vargjakten, eller ska man kalla det vargslakten, och kan bara hålla med. Niklas Wykmans argument är spännande och visar på rollen som världspolis blivit svårare
"Med de 22 skjutna vargarna har vi förlorat i trovärdighet när det kommer till skydd av den biologiska mångfalden. När vi nu har utrotat tio procent av vår vargstam, vad ska vi då säga om Indien gör detsamma mot tigrarna, Japan mot valarna eller Australien mot vithajen", frågar sig Wykman.
Alliansfritt Sverige har också noterat att det är MUF som står för en trovärdighet i rovdjursfrågan på allianssidan. Läser sedan att Sverige nu blir anmält. Skulle själv kunna stå bakom denna anmälan.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar