20100102

Populär och den sanna politiken...


Dags för minister ranking...  Kan konstatera att det inte finns en enda partiledare i topp. Möjligen Reinfeldt som har samma som Anders Borg. Göran Hägglund är frånsprungen av två partikamrater...

Aftonbladet har idag sin popularitets test av våra ministrar. Bara en partiledare får godkänt eller mer och det är moderatledaren tillika statsminister Fredrik Reinfeldt.  Major Jan Björklund får varken eller... Varken Göran Hägglund eller Maud Olofsson får godkänt och har dessutom andra partivänner framför sig som har högre förtroende. Ska Maud skylla denna bottenplacering på att hon är kvinna också.

Frågan är hur Reinfeldt ska hantera sina ministrar när en majoritet av dem inte ens får godkänt. Kan han byta ut och toppa laget inför ett valår? Frågan blir komplicerad då det blir svårt att byta ut sina alliansledar kamrater. Att han inom sitt eget parti kan byta och det kan till och med vara troligt. Socialförsäkringsminister Husmark-Pehrsson börjar vara ett stort ok för Statsministern att bära.

Hur resonerar sedan Jan, Maud och Göran som inte är etta i sitt eget parti? För mig skulle det vara ett underbetyg. Det är nu valår och hur ska partierna profilera sina kandidater med detta i bagaget. Att Reinfeldt kan storma på med Borg vid sin sida är inte konstigt, men de andra partierna?

Läser sedan DN debatt om hur fotfolket inte lyssnar på Reinfeldt... Eller är det de det gör? Frågan är vilka signaler som ges internt? Att man utåt ska vara det nya arbetarpartiet som älskar offentlig välfärd är ingen hemlighet men vad som sägs i moderatbunkern, ja det är en annan sak. Det finns en skillnad mot retoriken och den förda politiken. Skribenten på DN debatt är inte mindre än en allianskollega i opposition i Täby, folkpartisten Mats Hasselgren. Han skriver
Eftersom det överordnade målet var att avveckla kommunal verksamhet bortsåg Täbymoderaterna från att beslutet var lagstridigt och vållade medborgarna ekonomisk skada. Sedan Kammarrätten upphävt beslutet har Täbymoderaterna också vägrat att medverka till att kommunen rättar sig efter domen.
Så är den moderata vardagen. Det är det som är politiken förr, nu och i framtiden oavsett vad Fredrik Reinfeldt säger. Tar vi sedan och ser på exemplet Landstinget i Stockholms län som leds av statsministerfrun och också ansvarig för den moderata sjukvårdspolitiken blir bilden ännu mörkblåare. Kritiken är stor från de flesta håll. Driften blir viktigare än innehållet.  Röda Berget och Johan skriver om detta vilket även Robert Noord gör.

Ser att Peter Andersson gör sin sista semesterbloggning och han imorgon ska vara tillbaka i full kaliber... Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar