20100127

Vem styr Sverige? Mona eller Fredrik?


Det blir en kort kvällsbloggning om debatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Mediebilden är splittrad med en anings övervikt till Mona.

Efter att bara lyssnat ett par minuter så hör man hur skivan Reinfeldt har hakat upp sig på första spåret. Det nya favoritordet är fusköverenskommelse. Med en förklaring är det när man vill utreda förslagen. Om det är det man menar så borde han göra en massa fusköverenskommelser själv. Under den gångna perioden har det bara beslutats utan att utreda och så har det blivit som det blev.

Med ordet fusk så tar nog Reinfeldt priset när han påstår att arbetslösheten kommer vara densamma som 2006. Jag klipper in ett talande stycke från Johan W som skrivit bra om debatten
2006 benämnde Fredrik Reinfeldt den arbetslösheten, 6-7 procent, som massarbetslöshet. Idag, 2010, pekar årets siffror att landa på ungefär 10 procent. Att komma och påstå att detta är ”i samma skick” vågar jag påstå inte bara är att tänja på statistiken, det är att ljuga vilket en svensk statsminister borde hålla sig för god för. Men det finns en viss logik i detta eftersom (M) börjat radera 2006 års siffror från sitt kampanjmaterial och ersätta med annat. Men jag är inte speciellt orolig för det tricket, vi har både hittat och sparat det. Du hittar det på Alliansfritt
Reinfeldt försöker dessutom med reptricket att mn satsar stort på arbetsmarknadspolitik. Fakta är att det är 40 000 mindre utbildningsplatser än när det var högkonjunktur.

Mona Sahlin ger ett bra intryck och presenterar en bra politik. Åter så är bilden att det verkar vara oppositionen som har majoritet redan. Men tyvärr så är det meningen att alliansen ska styra till september.

Noterar att SvDs ledarblogg har anlagt en lite kritisk ton mot regeringen. Den som har skrivit är Per Gudmundson. Jag har alltid beskyllt dem för att vara obotligt lojala men även här börjar nu ytan krackelera. Det börjar vara svårt att försvara ett tomt papper. Det är till och med så att socialdemokraterna får lite beröm...

Roger Jönsson har skivit klokt och samlat en del länkar som jag brutalt tar. Tord Oscarsson hänvisar till statsvetaren Peter Esaiasson som anser att Mona Sahlin vann debatten. Mitt i steget sammanfattar debatten bra och anser att Fredrik Reinfeldt tänjer på verkligheten. S-Buzz anser att det handlar om klassperspektivet saknas helt hos Fredrik Reinfeldt. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Den rödgröna pressen - där jag numera även inkluderar SvD som snart flyttar ihop med Aftonbladet - köpte en statsvetarprofessor och en socialdmeokratisk retorikexpert som brukar föreläsa med Göran Perssson. Experter och professorn kallar det för att Mona Sahlin vann debatten genom:

  1) Att man inte kunde se henne
  2) Att Mona Sahlin inte tvingades försvara en egen politik


  Webbundersökningarna visar en helt omvänd bild. Reinfeldt krossar Sahlin. I Aftonbladets betygssättning får Reinfeldt närmare 60% 5 plus och bara 27% minus. Mona Sahlin får ynka 29% 5 plus och otroliga 54,3% minus.

  SvaraRadera
 2. Ska bli kul att se om Per Gudmundson ch PJ Linder känner sig RödGröna.

  När det sedan gäller dessa nätundersökningar så är de generellt att vi får lägre siffror där och ett parti som Sverigedemokraterna får högre. För min del så tror jag det pekar på var olika partier har sina starka fästen. Och än är inte nätet vårt.

  SvaraRadera
 3. Det är många som gnäller på regeringen Reinfeldt, angående att de ser
  över och försöker komma till rätta med sjukförsäkringssystemet. Det är säkert en del som drabbas negativt av detta, men jag tror att flertalet ser positivt på detta. Vi ska komma ihåg att sjukförsäkringen ska vara en trygghet för människor när man är sjuk och inte en ersättning som kan utgå år efter år utan att någon reagerar. Jag antar att det är därför som regeringen nu tar tag i detta och försöker att hjälpa alla de människor som blev förtidspensionerade under, regeringens Persons tid. Då var det ingen som gnällde då 140 personer om dagen förpassades till utanförskap, med 64 % ersättning, bara för att Sossarna ville ha snygga siffror på arbetslösheten. Och när de hade makten så var sjukskrivningarna i topp i Europa, samtidigt som medellivslängden var i topp, detta rimmar mycket konstigt. Så jag uppmanar regeringen Reinfeldt att fortsätta på inslagen väg, så att när folk blir sjuka på riktigt, så ska det finnas trygghet även för dem. VH Anders

  SvaraRadera
 4. Anders problemet är inte att man vill reformera sjukförsäkringen det vill de RödGröna också. Ett av de största problemet som regeringen gör är att sätta ett nytt system i sjön som inte fungerar i praktiken. Många remissinstanser pekade just på det här, men det struntade regeringen i utan det var som en ideologisk rusch utan att se sig om. Det vi nu vill göra är att utreda ordentligt vilka konsekvenser som våra förslag kommer få så att inte sjuka dessutom får fungera som försökskaniner.

  SvaraRadera
 5. Antal sysselsatta kvartal 3 2006 (Vid valet) enligt SCB: 4 433 700 st.
  Antal sysselsatta kvartal 3 2009 enligt SCB (Senast jämförbara period):4 423 500 st.

  Det betyder att skillnaden i antal sysselsatta är -10 200 personer under den värsta lågkonjunjturen sedan 30-talet. Jag tror inte att det behöver reviderasnågra siffror!

  SvaraRadera