20100324

Och så var debatten över och klokheten stod Mona för!

En första analys av debatten mellan blivande statsminister Mona Sahlin och avgående statsminister Fredrik Reinfeldt

Debatten började med jobben och från Fredrik Reinfeldt kom med det moderata mantrat "sänk skatten. Efter första ronden så ger jag en poängseger till Sahlin som pekar på ett antal områden som de RödGröna vill satsa för att komma tillrätta med arbetslösheten. Reinfeldt hackar med skatter.

Nu är det reklampaus i TV4 så jag gör lika här "RÖSTA PÅ DE RÖDGRÖNA"

Mona börjar rond två med att tydligt förklara att jobb, ekonomi och välfärd hör ihop. Reinfeldt försöker på något sätt förklara hur han ska locka kvinnorna. det var så....Jag hängde inte med.

Reinfeldt är upprörd på att vi vill utreda innan vi inrättar. Tror att ilskan beror på att han tycker vi är så kloka och att han är lite avundsjuk för att han inte gjorde det när det gäller sjukförsäkringen.


När det gäller sjukförsäkringen så har Fredrik Reinfeldt det svårt och han blir aggressiv. Mona Sahlin är lugn och saklig och ger en bra bild av vad de RödGröna vill göra. En sak är säker inga sjuka ska till socialen.

Debatten går vidare till skatterna. Reinfeldt gratulerar det Svenska folket då Mona lovar sänkt skatt till pensionärerna. Det finns en tydlighet att Reinfeldt inte kommer få sänkt skatt utan höjd med RödGröna vid makten.
Mona Sahlin ger löften kring skatterna. Inte sänkningar för höginkomsttagare, sänkt skatt för pensionärerna och skatt på miljöfarligt.


Så togs fru Gredelin upp och så var det över... Fredrik duckade så han höll på slå i golvet.

Fredrik ger Mona cred för att hon står upp för HBT-frågorna under hela sitt politiska liv. Mona ger Fredrik cred för att var en rak Moderat...

Sammantaget en rätt bra debatt med ett tempo och fortfarande möjlighet till lite fördjupning. Det kändes om en bra nivå. Om vi ska ge de två kombattanterna ett omdöme så höll sig Mona sig mer lugn och sansad än Fredrik Reinfeldt som var mer upprörd. Han kände sig mer pressad och brusade upp på ett antal tillfällen. Den statsmannamässiga hållning som vi sett vid ett par tillfällen var som bortblåst. Mona hade den rollen mer tydligt. Bilden är att fortfarande så har Regeringen och dess representanter svårt för att tro att de är i majoritet utan de beter sig som om de var i opposition.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,