20100508

E-handel en möjlighet för landsbygden

Detta är inlägg nummer 999 på denna blogg och det kommer handla om en möjlighet för landsbygden att utvecklas. Det finns alternativen som gör att man kan verka över världen hemma på gården.

          Känns lite märkligt att som NetRoots bloggare fått befinna mig på bussresa och då inte med Mona Sahlin utan Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell... Hm kan dock konstatera att han inte bestämmer över vad som jag skriver här nedan
          Har idag varit på två Företagsbesök kring E-handel. Det ena företaget Askås stod för program lösningar och hade kunder runt hela landet. Sin bas var i Säffle och bilden var att man inte behövde lämna utan att det mesta kunde skötas över nätet.
         Det intressanta var på frågan från Minister Mats Odell om det fanns några problem så var det svårt att få fram ett svar. Det som kunde bli ett problem på sikt var att få fram kompetent arbetskraft och de lösningar som man såg var att man på handels och administrationsprogrammet på gymnasiet hade mer inslag av E-handel. En annan del var yrkeshögskolan (nya KY). Åter så var det utbildning som efterfrågades. Tyvärr så finner jag inte de satsningar som behövs från regeringens sida utan det är att ställa till opposition att finna lösningar på detta.
        Vidare att vi fick en bredband med bra hastighet över hela riket. Här måste vi lyfta Säffle som det goda exemplet. Det visade sig att kommunen tillsammans med företagen och den ideellasektorn snart byggt ut fiber i hela kommunen. Visst är det bra men jag anser att det är statens uppdrag att se till att vi har en fungerande infrastruktur i hela landet och där ingår även den digitala.
         Vidare gick resan till ett verkligen landsbygdsföretag (trodde knappt vi skulle ta oss dit) Sleep in Silk. Företaget var ett enmansföretag som drevs av Elisabeth Hebbe. På tolv år har det gått till ett företag med mångmiljon omsättning och alt sköts från familjegården mitt ute i den värmländska landsbygden. Hon hade gjort ett val att inte anställa då hin kände att det var en lagom nivå som hon ny fanns på. Med bredband och snart fiber kunde hon sköta alla sina affärer hemifrån och genom posten skicka iväg alla order runt om i världen.
        Dessa två exempel visar på att med rätt infrastruktur och goda idéer kan man leva kvar på landsbygden och hålla den levande och ändå förverkliga sina drömmar. Men för att alla ska få den möjligheten krävs att staten tar sitt ansvar och ser till att de digitala motorvägarna finns utbyggda till hela riket. Det är inget vi kan lämna till marknaden. Som en sista påminnelse så blev bilden också klar med att vi behöver utbildningar på alla nivåer i hela landet.

Mer läsning finner ni här: RödgGrön och NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,