20100509

Söndagskrönika lika med 1000 och ja till Euron

Sitter och ska formulera inlägg nummer 1000. Ja det känns lite märkligt att fingrarna har orkat producera så mycket. Det blir en krönika då det är söndag om EMU, Europa och världen

       Idag är det Europadagen och runt om i Europa firas det. Men i Sunne finns det inget firande utan här skyller man allt på EU. Men EU är vi. Vi skyller med andra ord på oss själva. Det leder också till det för dagen lite kontroversiella  ämnet EMU och en gemensam valuta.
       Jag är fortfarande för och tycker att Sverige ska införa den gemensamma europeiska valutan. Och ja vi ska göra det trots att det som händer i Grekland. Jag bara ställer en fråga. Var tog solidariteten vägen? Är det inte så att vi ska ställa upp för varandra när det går tungt. Vad händer med Sverige om vi blir attackerade eller ekonomin sviker? Vem stöttar oss? Det är dags att vi fortsätter att bygga en gemensam värld där vi tar ansvar gemensamt för de problem vi står inför.
      Det som en gång fick mig att säga ja till en gemensam europeisk valuta var den förra LO-ekonomen PO Edin  och han tog avstamp i Sverige som en gång i tiden hade en massa valutor för att nu fått en. Med den vandringen så kommer vi få en  gemensam världsvaluta. Då har vi kommit en bit på vägen mot en bättre värld.
     Vi måste lyfta perspektivet och se över dagens dike med problem till vad som vi vill ska komma. Vilken vision av världen har vi? Min är en där vi suddar gränser men stärker våra egen arter. En värld där vi inte ser nationsgränser utan ser möjligheter med globaliseringen. En värld där vi stärker våra lokala kulturer.
      Så att idag påstå att vi ska som ett steg på vägen göra gemenskap med övriga Europa och gå med i den gemensamma valutan är kanske inte politiskt korrekt men jag står för det. Min tro är att vi tillsammans kommer bli vinnare om inte imorgon så kanske om en vecka eller två. Jag anser att vi nu måste plocka fram solidariteten från garderoben. Den har inte blivit omodern utan bara lite bortglömd.
      Vi vet aldrig var vi kommer befinna oss i morgon. Vi må stå på toppen idag men toppen är smal och blåsten kan vara kall. Så fallet kan bli långt, kallt och ensamt.

Mer läsning finner ni här: RödgGrön och NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,