20100710

Ägande en central fråga

Jag kan se en oro på att vi inte inom socialdemokratin har en diskussion kring ägandet. Den förs inom högern med en annan utgångsvinkel än vad vi har. För högern är ägandet en central fråga.

      Inom Socialdemokratin förs allt mer ett resonemang att driftformen är mindre viktig utan vi ska styra med kvalité. Jag tror man då är ute på en farlig väg att gå. För vi ska komma ihåg att driftform låter mycket snällare i diskussionen än ägande. Men för mig är det just det som det handlar om. Om vi ger upp vårt gemensamma ägande av välfärden och endast blir en beställare när upphör då vår påverkan. Var är vår påverkan störst i huset vi äger eller det vi hyr?

      Jag vet hur partiet och fackföreningsrörelsen samtalade när vi gjorde oss av med A-pressen. Visst var det en dålig affär men det fanns och en diskussion om att ägandet av media inte var viktigt utan att vi skulle kunna nå ut i alla fall. Vi vet alla vad som hände och nu börjar vi försöka bygga upp någon form av medial infrastruktur igen. .

     Så vi behöver efter valet ta en ordentlig diskussion kring ägandet och göra klart på vilka områden det offentliga ska vara ägare och där vi kan överlåta åt marknaden. För det är i det sammanhanget viktig att tänka steg två och tre. Se hur friskole etableringar i många kommuner slår sönder fungerande strukturer som inte gynnar varken elever eller skattebetalare. Ska det finnas procentuella gränser hur mycket som en kommun/landsting får lägga ut?

     För som avslutning så förs det ett resonemang att den enskilde patienten inte bryr sig om vem som äger vårdcentralen utan bara han/hon får vård så är allt bra. Så må så vara, men för att kunna ge bra vård får vi inte sälja allt till marknaden. För det som börjar i det lilla utan att vi tänker kan sluta med att kontrollen gått förlorad. Så den enskilde kanske skiter i ägandet men för att vi ska kunna leverera på sikt så är ägandet en viktig hörnsten i bygget. För se er om. När staten säljer ut så är det ofta andra stater som köper, varför? Ägandet är viktigt och vi måste bestämma oss inom socialdemokratin kring det.

Media: SvD.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,