20101022

Köer efter val...

Valet är över och köerna växer. Den borgerliga medicinen verkar inte ha en längre verkan... Kan det vara så att man bara botade symtomen med kömiljarden och inte sjukdomen?

          Vi vet att landstingen inför den första kömiljarden gjorde en massa statistiska krumbukter för att få ner kötiderna. Det var inte så att köerna med denna miljard var borta. Att de var borta var endast en synvilla som visades upp. Nu är synvillan borta alla trollerier stoppats undan och den bistra verkligheten knackar på dörren. Köerna finns folk får inte vård i rimlig tid. Det regeringen med Kristdemokraterna i spetsen slog sig för bröstet är inget annat än ett misslyckande.
 

           Men vi landsting har även en hemläxa att göra. Är det så att vi inte ser nyttan med korta köer. Det är inte bara så att vi får nöjdare patienter utan med en bra organiserad vård så klarar vi även ekonomin. Köer kostar pengar. Det RödGröna landstinget i Kalmar län har nu spetsat oss och förklarar målet är en köfri sjukvård. Delmål är 90 dagar från start till mål (Den nationella är 0-7-90-90= 187 dagar). Vidare så har vi beslut på tre timmar på akuten dörr till dörr (regeringen föreslår fyra timmar till behandlingsstart)


          Vi vet att man måste spänna bågen om vi ska klara uppsatta mål. Vi vet också att det är små skeenden som kan avgöra om vi klarar de uppsatta målen. Vi vet att vi som et mindre landsting är sårbara om vi inte lyckas ha full läkarbemanning. Det är därför av vikt att det utbildas mer läkare som den RödGröna ville om vi vunnit valet på den nationella nivån. Men vi ger inte upp utan fortsätter att arbeta. En viktig del är då att se till att vi har utvecklande och stimulernade arbetsplatser där medarbetarna känner sig sedda och ser hur de kan utvecklas.


Media: DN,
Bloggat: Peter Andersson och Christer Jonsson på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte NetRoots valananlys!
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,