Marknaden, rörelsen, samtalet. Hoppas kunna finna en smula sanning bakom det katastrofval vi socialdemokraterna gjorde. För kommer vi närma oss sanningen om vi sitter på våra expeditioner och gottar ner oss i att vi inte nådde ut.
Med penna och papper i handen gick jag ut på Vimmerby Marknad och ställde frågan – Varför vann inte socialdemokraterna valet? Och svaren kom. Många personer men få svar eller ska vi säga samstämmiga svar. Det fanns en tydlig linje. Jag ska här ge er de bilder som framkom en höstdag i Vimmerby.
Det var två spår som var gällande bland alla de personer som jag pratade med. Den ena var ledningen av vårt parti och det andra var politiken. Jag ska borra lite i dessa båda som en fortsättning på min tidigare valanalys.
Jag börjar med synen på ledarskapet. Här finns en klyvenhet. Dels den kategori som inte gillar Mona Sahlin både sympatisörer och de som röstat på de borgerliga finns här. Bland de som röstat på oss så är det en fråga om ett starkt ledarskap som efterfrågas. Vill minnas att det var ett himla liv med Göran Persson vid ratten. Bilden är att socialdemokraten aldrig kommer vara nöjd med sittande ledare. För svag eller för stark... Den andra bilden kring ledarskapet var mer intressant att ta del av. Det handlade om tydligheten och känsla. Det var en bild att Mona Sahlin inte nådde fram att hon inte talade till hjärtat. Frågan går lätt vidare in på själva politken som ledningen skulle kommunicera.
När det gäller politiken var bilden än tydligare. Det gällde både de som sa sig röstat på oss och de som röstat borgerligt. Vi hade ingen berättelse som attraherade folk. Jag har tidigare i min analys just pekat på det och idag blev det bekräftat. Vi behöver åter skapa bilden av vad vi vill och hur vi kommer dit. De flesta var ense om att det inte är nått fel på socialdemokratin utan oss socialdemokrater. Många upplevde oss som rädda med dåligt självförtroende för vår egen politik. De var som om vi skämdes att tala om vad vi ville och ägnade istället kraften att prata skit om borgerligheten. Ett exempel som kom upp var all den energi vi la ner på RUT-frågan. En ointressant fråga för många socialdemokratiska väljare. Men vi bara pratade om det.
Men den stora frågan som kom upp gång på gång var åter att vi inte var ideologiska. Här var även den som inte sympatiserade med oss ärliga och hävdade samma sak. Det finns ute bland väljarna en bild av vad socialdemokraterna ska stå för. En bild som vi själva gör allt för att komma bort ifrån. Jag menar att vi går i otakt med våra väljare. De som jag möter i Vimmerby vill ha sin klassiska socialdemokrati. Dock så vill de ha moderna lösningar på dagens och morgondagens problem. De ser en besvikelse över hur vi verkar nöjda med att lägga oss nära de borgerliga. ”Det finns ingen skillnad” hördes på gatan när jag ställde mina frågor. I vår osäkerhet att vara stolta över vår politik så kopierar vi högern som i sin tur talar Sosse-light och vinner terräng.
Det upplevdes också som att vi för första gången hade en samlad stark motpart som vi inte skådat tidigare. Det fanns ett tydligt alternativ till styre. De hade visat på att de kunde styra.
Det intressanta var att alla fokuserade på riksdagsvalet ingen tänkte kommunval. Det visar också på att vi har aldrig styrt Vimmerby och det finns ingen förväntan att vi skulle vinna kommunvalet. Skillnaden gentemot riksdagen är stor här. I riksdagen var folk mer snopna att vi inte vann. Det har funnits en självklarhet att det är Socialdemokraterna som styr landet. Åter en hemläxa att göra.
Vi kommer, om inget inträffar, varit borta från makten i åtta år och många kommer vara borta från oss. Vi kommer få börja på nytt och bygga ett lag både vad de gäller parlamentariskt men också alla som finns bakom kulisserna. Men dessa frågor gällande organisation, rekrytering och nominering kommer jag återkomma till.
Kriskommissionen är nu utsedd och den är stor. Frågan är vad de ska göra? Ska de ut och knacka dörr och prata med folket eller kommer de låsa in sig på 68:an och diskutera vad som gick fel. Ska det in med flera specialister som kan säga vad vanligt folk tycker?
Som avslutning så är detta med att fråga efter viktigt. Om vi inte frågar efter ute på gatan bland våra väljare och sympatisörer. Hur ska vi då få reda på vad vi gör fel? Vi måste åter återta rollen som det ledande folkrörelsepartiet och faktiskt lita på på våra medlemmar och sympatisörer. Det är viktigare än all världens spinn-doctors. De har sin roll men frågan är om vi låtit dem spela för stor roll i förhållande till våra medlemmar? Sist men inte minst så var det en som var så förbannad att vi inte drämde till Maud Olofsson när hon ”Spottade” på folket inom bilindustrin. En röst från gatan i Vimmerby...
Samlade analyser från NetRoots finner ni på NetRoots valanalyser
Den här finns som SlideShare här
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, Socialdemokraterna, NetRoots, valanalys, eftervalsanalys, eftervalsdebatt, val 2010, Vimmerby, Mona Sahlin, socialdemokratin,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, Socialdemokraterna, NetRoots, valanalys, eftervalsanalys, eftervalsdebatt, val 2010, Vimmerby, Mona Sahlin, socialdemokratin,