En av de stora riskerna som socialdemokraterna har att möta, speciellt i Landstinget i Kalmar län, är den ideologiska vilsenheten som börjar gro bland de borgerliga partierna. En vilsenhet som gör att vi inte får bränsle till vår egen prövning.
Med brottandet av den egna partiets problem så kan jag inte undgå att se att vi inte äger problemet själva. För Socialdemokratin ska fungera och utvecklas behöver vi ett ideologiskt motstånd. Det är där som vi finner bränslet till utvecklingen. Under stora delar av 1900-talet har den ideologiska konfliktytan varit tydligt och vi har som parti utvecklad vår politik och hela tiden fått den prövad.
Men när nu sakta men säkert de borgliga partierna anammar sin politik mot den socialdemokratiska så försvinner den ideologiska spänsten i svensk politik. Detta gör att vi måste finna nya ytor där vi kan finna bränsle till vår utveckling.
När vi nu sitter och behandlar budget och plan för landstinget i Kalmar län så har den borgerliga majoriteten lagt 29 yrkanden. Det är bra men när vi tittar på dem så är det tunt. Det enda spåret, om jag ska hårddra, är yrkandet kring att införa en kulturcheck. Vill man så kan man här tolka in en ökad marknadstänk. Men då tänker jag åt de fyra borgerliga partierna... Nä de yrkanden som de nu lägger har ingen ideologisk spänst utan är mer, om jag ska vara elak, gammal klassisk sosse-opposition med plussa på lite mer än majoriteten.
Under de förra mandatperioderna hade vi ideologiska stridsfrågor kring bland annat privatiseringar. Det gav oss näring att utveckla den RödGröna politiken som också blivit ett nationellt skyltfönster kring hur man driver en framgångsrikt landsting med tydlig RödGrön profil. Men det som sedan har hänt är att de fyra borgerliga partierna skrivit att de inte kommer privatisera. Ni läser rätt fyra borgerliga partier skriver att de inte ska privatisera. Åter så lämnar den en ideologisk stridsyta och närmar sig oss. Jag ser nu med oro på att vi blir en smet som inte får spänstiga samtal som leder till utveckling. Bilden är detsamma från Stockholm men ur perspektivet att vi har varit en svag opposition som inte kunnat ge ett ordentligt motstånd. Vi har nu blivit bättre får jag höra och med det har även den sittande borgerliga majoriteten fått skärpa sig. Vinnare är medborgaren som får skärpta politiker.
Så jag hoppas tacksamt på de inom de borgerliga partierna som vill ha mer ideologisk spänst. Det är något som vi mår bra av och mår vi bra så mår svensk politik bra.
Media: SvD,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, ledarskap, Socialdemokraterna, kriskommission, öppna kriskommissionen, Mona Sahlin, Facket, LO