20101219

Genom höger och vänster kan utveckling ske

 Jag har alltid ansett mig tillhöra vänstern inom socialdemokratin. Från att jag gick med i SSU så stod jag på gränsen till vänsterpartiet. Men sakta men säkert så börjar jag grubbla på vad som är vänster-höger inom socialdemokratin? Frågan är inte lätt att definiera.

       Socialdemokraterna är ett parti i kris och det ligger på flera plan. Dels organisationen som inte är tillräcklig öppen och flexibel utifrån medlemmarna och sympatisörer. Sedan så är det en annan viktigt del i organisationen som ställer till det och det är falang höger och falang vänster. Det innebär att så fort en fråga ska diskuteras så ska båda sidor vara med. Inte för att bredda perspektivet utan enbart för att bevaka varandra så att det i slutändan inte kommer ut ett bra material som går att göra politik av. Med andra ord så finns förutsättningarna.

       Så höger eller vänster blir inte detta med tes, antites som ger oss en syntes. Vi tappar fart i vårt samtal om hur vi formar samhället till en bättre plats. Så det enda som kommer ut av det hela är ett revirpinkande med beskyllningar på respektive istället för ett samlat samtal kring våra stora problem.

       I den Öppna Kriskommissionen (ÖKK) så har vi kommit förbi detta och kan därav leverera rapporter som spänner över hela fältet och också se vad problemen som socialdemokratin står inför är. Det är inte en motsats mellan individen och kollektivet. Men det är ett motsats mellan kollektivet, individen och systemet. Vi har idag ett system som har en inlåsande effekt framför en frigörande. Det var aldrig socialdemokratins mål utan en negativ effekt av vårt samhälles byggande.

       Så svaret på Lars Ohlys påstående är inte en vänstersväng och svaret på Niklas Nordström är inte en högersväng utan svaret är en socialdemokratisk sväng som tar avstamp i folks vardag. En vardag som ser olika ut om man är boende i Vimmerby eller Östermalm. En vardag som skiljer om man är gammal eller ung. En vardag som skiljer om man är fattig eller rik. En vardag som skiljer om man är kvinna eller man. Den socialdemokratiska politiken kan med andra ord inte vara statisk utan måste bygga på olikheten för att kunna nå jämlikheten. 

       Så med de skriverier som varit de senaste dagarna skadar det inte bara partiet utan i slutändan skadar de medborgarnas förtroende för politiken och med det samhället. Socialdemokratin måste bort från PR-byråer och anamma medlemmarnas klokhet. Vi måste åter bli ett lyssnade parti som finns närvarande. Det duger inte med opionsundersökningar av PR-byråer för att tolka folksjälen. Inget kan slå ett hederligt fotarbete och glöm inte kaffekvarten. Det är där som vi kan lyfta frågor och få svar. Vi har gjort det i över hundra år och kan så fortsätta. Svaren kommer skilja men metoden håller.

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ex, Ex2, Ex3, SvD, Svd2, DN.
Bloggat: Tokmoderaten, Sandro Wennberg, Lena Sommestad, Roger Jönsson, Alexandra Einerstam och Peter Johansson på ämnerna, samt Magnus Ljungqvist som åter givit sig ut i bloggandet. Välkommen åter!
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,