20101220

En ny gammal moderat eller en rövslickare?

Måndag morgon och funderar på Moderaterna. Ja mycket av min senaste tankar har berört mitt eget parti, Men blindhet gentemot omvärlden är inte av godo. Så jag gör en sväng över de moderata tassemarkerna, nu är Svenskt Näringsliv (SN) gett upp dem...

          Visst van moderaterna valet och i opionsundersökningar fortsätter de att skörda framgångar. Men frågan är om det är på egna meriter eller vi andras tillkortakommande. Jag vill inte svära mig fri i frågan. Men vad har den Moderatstyrda regeringen levererat. Som Anders Lindberg skriver i dagens ledare i Aftonbladet ”Fredrik Reinfeldt väljer ofta att recensera utvecklingen. Hans lösning på samhällsproblem har blivit att beskriva dem så människor känner igen sig. Inte göra något åt dem.”. Det ligger en stor dos av det. Vi socialdemokrater var bra på just denna fråga med skillnaden att vi kunde presentera en politik som löste problemen.

        Att Moderaterna har svårt för att finna lösningar på människors vardagliga problem är inte svårt att förstå då det bottnar i den ideologiska historien. De må vara så att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är de ”nya” moderaterna, men hur ser ledamöterna i fullmäktigeförsamlingarna ut. ”Nya” moderater är det ont om. Det finns de som med tydlig avsmak i munnen pratar om det ”nya”. Det enda nya som kan passera är när det kopplas liberal, med andra ord nyliberal. Så en vilsenhet kopplat med gammal klassisk moderat politik kommer ställa till det för moderaterna.

       Den ideologiska grund som moderaterna bottnar på har inget till övers för den lilla människan. En lång ideologisk resa som satt sig i ryggmärgen byter man inte över en dag. Från en blandning av konservatism och nyliberalism så göra ett försök att, i alla fall retoriskt, bli ett socialliberalt parti är ingen enkel resa. Så länge som det politiska motståndet är lamt både från de egna allianskamraterna och från de rödgröna partierna så kommer moderaterna inte behöva ta tag i sin egen utveckling. Jag vet att det görs försök men frågan är var de kommer leda till.

        Jag har tidigare skrivit attsocialdemokraterna inte klarar förändring i opposition utan behöver sitta i majoritet för att klara förändringar. En del kan vara vårt långa maktinnehav som gjort oss tvungna att förändra oss i maktposition. Men för moderaterna kan det mycket väll vara tvärtom.

       Så när Fredrik Reinfeldt idag kommer hålla sitt jultal är det med spänning om det kommer några nyheter eller om det fortsätter vara klappar på axeln och förklaringar om hur landet ser ut. Men herr statsminister vi vet det och det är en bild som inte känns tillfredsställande på många plan. Vi har en gigantisk arbetslöshet som ingen kan vara nöjd med. Vi har en sjukförsäkring som utsorterar människor. Vi ser de utan armar som mister parkeringstillståndet. Men det kommer vi inte få höra några berättelser om. VI kommer få höra hur vår ekonomi är stark och att allt annat är omvärlden eller socialdemokratins fel. Men han kan annars citera sina partivänner i Laholm ”– Vid ett tillfälle kallade fru Löfstedt resten av fullmäktigegruppen för rövslickare, avslöjar en initierad källa”. Då skulle det bli lite spänning i talet... Vi väntar nu på facit men min gissning är att jag ligger mycket nära.

Media: Ex, Ab.
Bloggat: Peter Andersson på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,