20110131

Är demokrati lätt i Afrika?

Har inte skrivit kring Egypten men kan inte längre hålla mig borta när jag läser Peter Johansson och Johan Westerholm. En utveckling som vi inte vet vart den leder kan vara en fasa för väst ledare.

          Att gå från en diktatur till demokrati är inget lätt arbete. Det kräver sitt engagemang. Att bli en politisk kraft kräver resurser och stöd. Så frågan är vad som finns i Egypten. Vidare så är frågan om den som vi i väst hoppas på samma som befolkningen i Egypten hoppas på. Det är inte säkert och bilden blir tydlig om vi ser på valet i Palestina. Inte var det den som väst hoppats på som vann valet. Det går inte heller att skylla på att det inte gick rätt till.

         Jag är för demokrati och jag är för att ett lands befolkning ska få välja sin ledare. Men frågan är vad som händer när det inte faller väst i smaken. Det är ingen fråga som man bara dömer av med ett ja eller nej. Det är frågor som ger gråskalan ett tydligt ansikte. Pest och kolera eller jubel och glädje. Så innan vi jublar för mycket för mycket över folkets uppror bör vi tänka en tanke om vad som komma skall.

          Vidare så hade jag en samtal med Vimmerbys kanslichef kring kommunens engagemang i Uganda. Det finns en oro kring denna nya demokrati vad som ska hända om den nuvarande presidenten förlorar ett val. Det finns ingen kunskap eller förberedelse om vad som sker. Jag tittar på vad som händer politiker i Sverige som förlorar val. De har kvar en inkomst och sin status i samhället. Men vad sker i andra länder där en ledare får gå? Vad faller man tillbaka på? Här finns en grogrund att bita sig kvar vid makten. Så med det i tanken och det som sker på många ställen i världen där tidigare demokratiska ledare biter sig kvar är det svenska modellen med ”fallskärm ” inte helt av ondo. Att underlätta omställning är en bra Svensk gren som har haft ett betydande inslag i arbetsmarknadspolitiken och med det även i politiken. Vi kanske inte ska spotta på detta utan se vad som kan vara alternativet. Självklart kan och ska vi se över nivåer och konstruktion.

          Så utvecklingen i Norra Afrika
med fokuset på Egypten är inte lätt att förhålla sig till. Det finns frågor som behöver svar men frågan är om vi är mogna att höra dessa svar.

Media: SR 1, 2, 3, Dagens Arena, Ab 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 8, 10, 11, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Nyhetskanalen, GP 1, 2, 3, 4, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, Dagen, Expr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, SVT 1, 2, 3, 4, 5
Bloggat: Martin Moberg på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,