20110112

Ekar det gamla

När ledarsidorna sviker de egna så förstår man att något är fel. Igår så var det SvD och idag Expressen som motsätter sig ännu ett jobbskatteavdrag. De menar att den politiken har nått vägs ände och så rätt de har.
      Att införa ett femte och möjligen sjätte jobbskatteavdrag är bara dumt. Som expressen konstaterar så kommer det inte att ge de effekter som regeringen, eller ska vi här säga moderaterna, vill uppnå. Men frågan är om det inte bara är tom retorik från moderatledaren, Fredrik Reinfeldt. För moderaterna har alltid velat sänka skatten och med jobbskatteavdraget funnit en retorisk väg som fungerat vid fyra tillfällen. Men de effekter som de pratat om har i många stycken uteblivit. De dynamiska effekter som man så gärna pratar om när det gäller skatter har åter visat sin frånvaro.

         Så att Moderaterna nu slåss för avdrag nummer fem och sex visar mer på ideologiska blockeringar än sunt förnuft. Är det med denna blockering som nu Svenskan börjar engagera sig i vilken partiledare som socialdemokraterna ska ha. Är det så att man börjar ge upp slaget om en fortsatt borgerlig regering? Vi vet sedan tidigare att Svenskt näringsliv försöker betala sig in i socialdemokratin genom det idag kända Primegate.

        Min slutsats blir att borgerligheten med moderaterna i spetsen går på tongång och har stora problem med att få in en växel som leder dem framåt. Även om socialdemokraterna stampar så finns det ändå ett större hopp om att något måste göras. Det finns inom moderaterna en mättnadskänsla, det farligaste som finns inom politiken. Inget kan var mer hämmande. Det innebär att Socialdemokraterna har en hunger men också de små borgerliga partierna som hänger på gärdsgården om de ska klara fyra procents spärren. Moderaterna är idag det parti som har medgång men det kan snabbt förändras i en rasande motgång. Vi vet vad som hände de RödGröna våren 2010. Det går snabbt om inget görs.

Bloggat: Johan Westerholm och jag är nog pragmatiker-sosse (Pragmatiker-sossar: Finner resonabla lösningar - inte alltid ideologiskt korrekta men lösningar som är stabila och i takt med tiden.) och Peter Andersson och Martin Moberg och Staffan Lindström på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,