Bilden blir så tydlig. Den moderata regeringen har lämnat den enskilde i sticket och vill att den även ska ta över regeringens ansvar. Men den socialdemokratiska lösningen kan inte bara vara gårdagens politik även om den kan stå som bas.
Tittar som vanligt på Agenda och Debatten mellan Ylva Johansson (S) och Hillevi Engström (M). Vi ser två olika arbetslinjer som står emot varandra. Den socialdemokratiska som ser individen och det ömsesidiga ansvaret mellan individen och staten. Mot detta står den Moderata synen där staten backar undan allt mer och överlämnar ansvaret på den enskilde. En syn på att arbetslösheten alltid är den enskildes fel och med det så ska den enskilde och lösa detta.
Men hur ska då kontraktet mellan den enskilde och staten se ut? Det är en fråga som behöver ses över. Grunden ska vara att den enskilde ska göra allt i sin makt för att återkomma i arbete. Men då krävs det också att staten finns där och ger den arbetslöse de verktyg som den behöver för att vara anställningsbar. Men frågan som också är en skiljelinje mellan Regeringen, med kristdemokrater, och socialdemokraterna är att det finns en syn på familjeskapet i den socialdemokratiska linjen. Det är inte humant att man från dag ett ska vara tvungen att bryta upp från familjen och flytta land och rike runt. Det är en sund linje. För det finns en annan poäng än arbetet och det är tryggheten i familjen. Här lägger socialdemokraterna en annan värdering än vad regeringen gör.
Men som avslutning så har idag staten fråntagit sig sitt ansvar. Det behövs en stor utbildningsinsats. En insats på flera nivåer. Det är ökade platser på universitet och högskola. Det är rena arbetsmarknadsbildningar. Det är fler platser på yrkeshögskolan. Men vi behöver också finna former för att kunna utveckla sig under sitt arbetsliv. I det friår som Miljöpartiet drev fram fanns det delar som kan utvecklas. Att kunna skola om sig under sitt arbetsverksamma liv är en pusselbit för att kunna arbeta till pensionsåldern kliver på. Håkan Juholt lyfte i sitt linjetal att problemet inte var att lyfta pensionsåldern utan att ens orka arbeta till den. Vi var ett antal bloggare som gav ledningen 100 dagar och klockan tickar så jag hoppas de nu sätter igång att utveckla politiken.
Media: SvD, SvD2, Barometern.
Bloggat: Tokmoderaten och Leine Johansson på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om frihet, Rättvisa, solidaritet, Socialdemokraterna, moderaterna, regeringen, Nystart, arbetsmarknaden, utbildning,