20110521

Om jorden går under och klassklyftor

Lördag i Vimmerby. Jag tar inte chansen. Jag firar min födelsedag idag istället för i morgon för om nu världen går under vill jag ha hunnit med en god middag. Men jag gör fel för vi kan inte bygga framtidssamhällen på gårdagens analyser, utan bara ta dem som en hjälp på vägen.


             Det är något speciellt med tanken på att de ska gå under. Allt från system till hela världen. Karl Marx pratade om kapitalismens kris som skulle leda till dess undergång och fram skulle det socialistiska samhället växa, försmaken av idyllen kommunistiska samhället. Ryssland försökte med en genväg och hoppa direkt från feodalismen till kommunismen och ni vet hur det gick. Nu är jag inte säker på att vi ska lägga så stor vikt vid dessa framtidssiare. Det vi där i mot ska ta tillvara är de erfarenheter som historien för med sig och ur de gå mot framtiden. Men därifrån till att göra färdiga framtidssamhällen på gårdagens analyser är en fara. Det är en fallgrop som många politiker ramlar in och utifrån gårdagens problem eller lösningar bygger vi gärna morgondagen. Det Karl Marx gjorde bra vara att ge den historiska utvecklingen en förklaring, men där till framtiden var tanken för långt borta.

             Men visst kan vi se tecken i skyn om en förändring och visst kan vi till del påverka den. Annars så skulle man som människa inte stå ut om man inte kunde påverka sin vardag. Graden till förändring skiljer mellan individer och mycket beror på var i samhället vi befinner oss. På det sättet blir de tydligt att vi lever i ett klassamhälle. Förr var klasserna mer av ekonomisk karaktär och så är fallet även idag men nu växer en nu klass fram som på sikt är än allvarligare än den ekonomiska. Kunskapsklassen. För de individer som inte har varken ekonomi eller kunskap är utvecklingen skrämmande och utanförskapet är ett faktum. Ett utanförskap som en arbetslinje och lägre skatter inte fixar. Det som behövs är att se utvecklingen, förstå den och söka breda lösningar. Att se till att människor får en betydelse. Att individerna har möjlighet till att ständigt förkovra på den nivå de befinner sig så de kan växa. Att de har en trygghet som gör att de kan klara ekonomin så de inte bryts sönder.

           Ja än har inte jorden gått under och jag sitter och skriver detta och frågan är om någon i morgon kommer läsa detta eller om det faktiskt blir så att jorden går under. Tänker på att Arbetarkommun kallat till möte i morgon och vilket slöseri med frimärken om jorden ändå går under idag. Så för att inte behöva beskylla Arbetarkommunen för slöseri får jorden gå under ett annat år.

Media: Ab, Ab2, Exp, SvD.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,