20110727

Uppdraget måste formuleras

Så måste uppdraget formuleras så att händelsen i Norge tas med. Det är ingen enskild händelse. Storleken ja men orsaken är ett utanförskap som speglar dagens samhälle. Tankarna som terroristen i Norge hade ryms i flers hjärnor och gödningen finns i arbetslöshet och utanförskap.

           Till hösten startar socialdemokraterna sitt arbete med att formulera sitt nya partiprogram. Det är ett viktigt arbete som ska ledas av Håkan Juholt. En av de uppgifter som jag ser att socialdemokraterna behöver göra är analysen av hur samhället ser ut idag och hur den enskilde upplever sin samtid.

          För med det som hände i Oslo så vet vi att tankarna hos terroristen var extrema i den delen som kom till utförandet men att grunden finns hos fler. Vi behöver här se över vad som gått fel i samhällsbygget och hur vi kan bygga samhället som inkluderar alla. Ett samhälle som inte lämnar någon utanför. Men det kommer inte vara en politik som behövs. Den döende bruksorten där misstron mot nytt och nya individer, oavsett nationalitet behöver sin hjälp för att få tillbaka tron på framtiden.

        Jag ser dessa orter och hur grogrunden till rasismen och främlingsfientligheten finns där. Arbetslösheten är självklart en av de stora frågorna att komma tillrätta med. Att alla individer har ett arbete att gå till är en central del i att få ett samhälle att hålla samman.

        Så när jag har semester och tänkt att inte skriva så är det ändå tankar som vill fram och då tar jag det innan resten av familjen vaknar och dagen vaknar...

Media: Ab, Ab2SvD, DN, DN2, DN3, SvD, SvD2.
Bloggat: Peter Johansson ger en bra bild!
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.IntressantLäs även andra bloggares åsikter om ,