20120320

Vilka jobb är det som kommer?

Vi kan se hur socialdemokraterna återfått väljarnas förtroende gällande jobben. En tidigare undersökning visade på att även framtidsfrågorna var förtroendegivande när det gäller Socialdemokraterna. Men vad är det som väljarna har förtroende för? Är det gamla meriter eller hopp om något annat?

          Idag så ska ALMA priset tillkännages i Vimmerby och det väcker frågan om var framtidens jobb finns? För mig är det självklart att det inte kommer vara industrin. Industrin kommer vara viktig rent ekonomiskt för landet men det är inte där den stora arbetskraften kommer finnas, eller finns, i framtiden. Förutom nya tjänster så är besöksnäringen en bransch som kommer svälja en stor del av arbetskraften i alla fall om vi nämner Vimmerby.

         Så när nu Socialdemokraterna får nytt förtroende för jobben och ordförande är sprungen ur industrin väcks en fråga om det är på tron om den gamla industrinationen som vi fått tillbaka eller om det faktiskt är för en ny arbetsmarknad som ger nya möjligheter i nya branscher. Jag vet att gräsrötterna i partiet fortfarande hoppas på storindustrin men innerst inne vet de att så inte kommer vara möjligt. Att de nya jobben ska komma någon annanstans men de klarar inte än att medge det, högt...

           Så om nu arbetsmarknaden kommer se annorlunda ut så behöver också politiken se annorlunda ut. Då blir det inte vinstlott så fort man justerar skatter och momssatser utan en bred omställning av arbetskraften. Om vi kan presentera detta så kommer förtroendet att bestå och växa. Nu iväg och vänta in vem som kommer få ALMA-priset.

Media: Ab, Ab2. Ab3,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,