20120527

Vann!


Måste börja med ett grattis till Loreen för en stark insats trots det tryck som svenska folket och allehanda tyckare utsatte henne för. Att stå pall leverera när det ska till är inte enkelt men Loreen gjorde och det och utklassade motståndet.

             Ska blogga om Loreens starka seger igår men klarar inte att låta Sverigedemokraternas kommentar gå obemärkt förbi. Det blir klart att de står för en grumlig människosyn som jag inte klarar. 

             Sverige åt svenskarna skallade rasisterna när de drev fram. Rakade skallar hördes ljuden mellan huskropparna och det var ingen som tog dessa fyllesvin på riktigt allvar. Träffade dem där de stod på helikopterplattan vid Gamla stans tunnelbanestation drickande svartvinbärsvinet Kir. Men det var då och idag så sitter det ledamöter i Sveriges riksdag och något förfinat utrycker samma sak och plötsligt så är det inga fyllesvin som drar fram på gatorna utan representanter för demokratin i det folkvaldas sal som står där med Sverige åt svenskarna. Senast i natt så kunde vi ta del av riksdagsledamot Björn Söder som på Twitter inte kunde dölja sin syn på svenskheten. Sakta så skiner färgen den bruna igenom den folkhemsfasad som de i tappra försök försöker bygga upp. Men den bruna skiten går inte att dölja.

           Men vidare till själva tävlingen så var det en utklassning trots att inte Krister Björkman fick sin vilja igenom att byta ut Loreens dansare som skulle vara allt för svart för att vi skulle ha en chans. Han hade fel och vi ägde hela omröstningen från början till slut.

Men en del frågor som hänger i lyften är:
  • Hur fan kunde Albanien få så många höga poäng? Är stora delar av Europa tondöva eller är det en hämnd som jag inte känner till?
  • Vi fick en tolva av Ryssland och frågan är vad Carl Bildt har lovat för den? Olja eller Gas?
  • Trenden är att unga tjejer gör en eurodisco/sommardänga och en del inte klarar propositionerna av skit i läppen.
  • När ska Eurovision klara av att producera programledare som man kan ta på allvar?
  • Kommer nästa final gå i Vimmerby folkets park?
       Som avslutning måste en  reflektion till om framtiden för denna typ av arrangemang. Allt större, allt mer politiserat, allt mindre av musikalisk tävling, allt mer av artister, länder, och korrekthet. Därför kändes det bra att Loreen vann som inte var korrektheten personifierad. Hon ställde sig inte på diktaturens sida. Hon ställde sig inte å den vita tävlingsledarens (läs Björkman) sida. Hon stod på sin sida och den var den humana sidan. Så det var med det något större en en låt som vann i natt.

Bloggat: Peter Anderssson (som jag lånat bilden ifrån TACK!), Roger Jönsson, Kulturbloggen, Anne Skanner.
Media: Ab, Ab2, SvD, SvD2DN, DN2, DN3, SVT, SR, GP.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,