20120625

InCikt

- Man måste tänka på att Centerpartiet har haft en lång rad, flera decennier av opinionsproblem. Och det här kan inte Annie Lööf ändra på på ett drygt halvår. Insikten är inte stor om Centern vill tro att valsen i fyrtakt är ett opinionsproblem och inte ett politiskt...

           Centern har under många år haft svårt att finna rollen sedan sysselsatta i jordbruket, den traditionella Centerväljaren minskat lika drastiskt som Centern. Men medan jordbruket klarat omställningen och levererar mer mat till än någonsin så söker Centern sitt existens berättigande. En kamp som pendlar mellan att sno småföretagandet från Moderaterna eller miljön från Miljöparitet. Två delar som inte verkar lyckas och insikten är att det handlar om ett opinionsproblem enligt partisekreteraren Michael Arthursson. 

         Krasst så är det så att partier har sin livslängd. Idéer kan överleva över tid men inte partier. Genom historien så har vi sett partiet försvinna eller förvandlats till något nytt. Men de partiet som funnits och finns kvar har ofta bottnat i en ideologi och där försöker nu Centern finna sin, sedan de varit ett särintresseparti för det svenska jordbruket. Så jag ger inte något större hopp för Centern. De må klara valet 2014 men 2018 är frågan. Och en sak är säker de kommer inte klara 2018 om de vinner valet 2014. Att sitta regeringen ger inte den friheten som de behöver för att skapa en populistisk plattform, som kan vara den enda räddningen. Att sitta i styre som så kraftigt styrs av moderaternas dagsform är inget som gynnar de små och då allra främst Centern som inte finner en profil. Folkpartiet har skolan och Kristdemokraterna har familjepolitiken.

         Även lokalt så tappar Centern sina fästen och famlar efter berättigande. Men det som vi ser är att de allt mer försöker skjuta på Moderaterna och den sittande oppositionen kan luta sig tillbaka och se hur de interna gruppmötena allt mer tar plats inför ett fullsatt fullmäktige i Vimmerby. Ikväll så är det åter dags för fullmäktige och vi får se om trenden står sig? 

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , ,