20120624

Pension och H&Ms guldbyxor

Några artiklar som fångar en tanke som jag burit på. Vinsten, billigt och justa villkor. Går det att samsas eller är det krav som inte kan mötas? Avkastning jagar vi även om vi på festen vill vara präktiga och moraliska så synar vi sedan på måndagen fondernas utveckling och förfasas om de inte stiger i rask takt. 

         Vänsterpartister skriver om att våra pensionsfonder ska agera regionalt. låter bra och jag kan till delar känna med tanken. Att våra gemensamma pengar ser till att hela landet ska leva. Men hur lätt är det och vad kommer det innebära när jag fyller 65, 67 eller 75. Liknande så ser vi hur H&M gör stora vinster och vi vet att det klirrar på våra pensionsstunder. Men vem har sytt byxorna som blev just guldbyxor i vår strävan om den rika pensionen...

         Om vi ger arbetaren i Bangladesh samma villkor som vi själva har. Kommer företagen vara kvar och kommer vi köpa byxorna? Balansen mellan justa villkor och marknadens villkor måste balansernas och vi måste ärligt erkänna att vi är beroende av den unga flickan som för en taskig penning syr byxorna som vi glider runt i. Att vara moraliskt präktigt kan vara enkelt på festen med rödtjutet i näven.

        Men samtidigt som som jag ser problemet är jag inte nöjd. Hur ska vi hantera framtiden och vi ser allt mer av den globaliseringen som också gör att vi allt mer blir lika hur de fattigaste länderna kliver upp pinnhål för pinnhål. Hur nya länder sakta kommer med på stegen. Hur bra förhållande kan vi acceptera för att fortfarande ha råd eller vilja att köpa deras varor? Men stegen är inte bara de fattigaste länderna utan också våra grannar. Allt mer hänger samman i en fläta som lindar sig kring stegens pinnar.

        Är du beredd att minska din pension för att hela landet ska leva och villkoren för de fattiga ska bli bättre och med det också dina kläder dyrare och det till att du får sämre pension. Ja ska man vara realist så är det inte enkelt att vara idealist och alla kan inte vara idealister. Alla har inte råd eller möjlighet att leva som man vill lära. Det finns en verklighet som vi måste hantera.

        Fan vad dystert denna söndag i juni dagarna efter midsommar. Men ibland så är inte livet så ljust som man i sina drömmars värld ville att det skulle vara. Så tjolehopp på er!

Media: Ab, SvD, DN,
Bloggat: Martin Moberg på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politikpersonligtkulturVimmerby