20121017

Partiledardebatt: Kunskap skiljer partierna! [UPPDATERAD]


Man kan få ångest för mindre än en
partiledardebatt med tanke på alla varsel

[UPPDATERAT]

           Debatten är över och  jag såg mer eller mindre fram till lunch. Mikael Damberg gjorde ett bra intryck och var som bäst i replikskiftena. Generellt så är det de som är intressanta. Själva inläggen fyller mest rollen som att vikta frågorna och som jag hoppade så var det arbete och utbildning som blev Socialdemokraternas fokus. Att Mikael Damberg fick börja var bra och hans inledning satte tonen i resten av debatten. Sedan må man i en debatt vilja höra alla svar och frågor men det är inte debattens format. 

          Kan sägas att skillnaden gentemot partiledardebatten i Agenda inte skiljde sig så stort förutom att Reinfeldt tog en större plats här, trots att han verkade trött, om det var sviter av gårdagens fotbolls fest eller sina Allianskamrater lämnar jag därhän. Slutsatsen var att det inte går att peka på en enskild vinnare utan det kändes rätt oavgjort om en liten fördel Mikael Damberg för att han satte agendan med jobben och utbildning.




Hur vi bygger Sverige starkt för framtiden är en av de frågor som kommer utmärka politiken och vara den fråga som skiljer partierna, blocken åt. Idag så kommer ännu en signal som visar på det. Med obligatorisk förskoleklass så tas ännu ett steg mot det livslånga lärandet och hur vi konkurrerar med kunskap och inte usla villkor.

         Idag så presenterar SocialdemokraternaDN debatt hur partiet ser på frågan om obligatorisk förskoleklass och med det en tio-årig grundskola. Det är bra och en rätt satsning. För som Mikael Damberg skriver så ska ingen unge starta skolan i uppförsbacke. Ett par aspekter som detta visar på. Dels att förskolan inte är en förvaring medan föräldrarna gör något annat utan en verksamhet för barnen och deras pedagogiska utveckling. Dels synen på hur viktig kunskap är i ett kunskapssamhälle. Regeringen tvekar på punkterna. Vi ser hur Kristdemokraterna vill se barnet i hemmet och inte få de rätta förberedelserna för skolan. Regeringen som sänker kraven på ungdomar som ska gå gymnasiet. Istället för att individanpassa teoretiska ämnen så alla ska klara dem så plockar de bort dem (Jaja visst kan man läsa dem som extra ämne men vilken skoltrött unge gör det tror ni?)…

          Så klyftan är stor i utbildningspolitiken och med det synen på individen. Visst kommer säkert utbildningsminister Jan Björklund påskina att vi är lika i politiken och att vi skjuter in öppna dörrar men det är i kommatecknen som skillnaderna visar sig och som jag brukar skriva kan vi vara ense om placeringen av skåpet men varför skiljer milsvid. Vi kan se hur praktiken och retoriken avgör vilken väg som Sverige ska ta. Kunskapens väg eller de dåliga villkorens väg.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
       I dag är det partiledardebatt och jag hoppas att det blir en debatt om byggandet av kunskapsnationen. Vi kan följa varselvågen genom Sverige och dag så kom Telia med 2000. Då behövs krafttag för att vända utvecklingen och kunskap är för mig en bärande motor detta. Vi vet att det finns brister i den kompetens som söks. Det måste täckas till för annars så blir de inga nya arbetstillfällen. Det är inte skattesatser som är det avgörandet om än hur billigt det blir att anställa om de inte klarar arbetsuppgifterna. En debatt som Stefan Löfven stand-in Mikael Damberg kommer klara galant. Jag kommer med ena ögat följa debatten och vem vet kanske det senare blir ett inlägg i frågan… En fråga är hur Reinfeldt laddar om efter att knockat Merkel på fotbollsläktaren igår?

        Noterar också att det börjar funka bättre med den interna informationen. Såg att mailen om skolan låg i inkorgen vid ett i natt. Bra!

[UPPDATERAT]

           Debatten är över och  jag såg mer eller mindre fram till lunch. Mikael Damberg gjorde ett bra intryck och var som bäst i replikskiftena. Generellt så är det de som är intressanta. Själva inläggen fyller mest rollen som att vikta frågorna och som jag hoppade så var det arbete och utbildning som blev Socialdemokraternas fokus. Att Mikael Damberg fick börja var bra och hans inledning satte tonen i resten av debatten. Sedan må man i en debatt vilja höra alla svar och frågor men det är inte debattens format.

          Kan sägas att skillnaden gentemot partiledardebatten i Agenda inte skiljde sig så stort förutom att Reinfeldt tog en större plats här, trots att han verkade trött, om det var sviter av gårdagens fotbolls fest eller sina Allianskamrater lämnar jag därhän. Slutsatsen var att det inte går att peka på en enskild vinnare utan det kändes rätt oavgjort om en liten fördel Mikael Damberg för att han satte agendan med jobben och utbildning. 

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhällekulturpersonligtVimmerby