20121108

Moderater med maktvärk särskilt i Kalmar län


Kan inte låta bli att reflektera lite över Alliansen och då kanske främst moderaterna i Kalmar län. De har stora problem och en växtvärk kombinerad med maktvärk är det vi ser. Där de styr så svajar det och de klarar inte hålla ihop Alliansen. Där de kan styra eller leda i opposition så lämnar de över första stolen. Vi ska inte heller underskatta en framgångsrik majoritet i Landstinget och regionhuvudstaden Kalmar.

         Barometerns ledare tar idag upp frågan om regeringsdugligheten med den nya ledningen för moderaterna i Kalmar ”I riksdags­valet röstade 47,9 procent av Kalmarväljarna på alliansen – fler röstade på M, FP, KD och C än på S, V och MP. Moderaterna går nästan lika bra som i riket som helhet. Rimligen borden en aktiv oppo­sitionsledare med en genom­arbetad politik få borgerliga väljare att också rösta borgerligt i kommun.
När den nyutnämnde företrädaren för Moderaterna, Per-Olof Jonsson, deklarerar i Östran att valet 2014 inte kan vinnas blir gissningsvis hans anhängare, de som var så hårda i sin kritik av den tidigare ledningen, besvikna. Det var ju nu som den påstått ny­moderata samarbetslinjen skulle överges till förmån för opposition. Det blev tvärtom. Nu får ­kommunen ingen opposition värd namnet.” Men när den nyvalde ledaren redan innan han tagit plats i stolen säger att valet 2014 är förlorat så är det förlorat. "Nej, historiskt måste vi har mer tid. Jag tror på två mandatperioder. Valet 2018 kan det kanske bli en riktig match" säger Per-Olof Jonsson till Östran (ej på nätet). Men inte ens 2018 vill han göra klart att de kan vinna.  Vem vill rösta på en loser?

         Men moderaternas problem är större än Kalmar. Moderaterna och Alliansen har problem i hela länet. Antingen så har man gått samman med Socialdemokraterna och där skjutit ett allianssamarbete i foten. I andra kommuner, som min egen Vimmerby, sker det allt oftare att Centern ställs utanför och det blir skiftande majoriteter som gör att stämningen inom Alliansen blir grinig. Regionförbundet får en ny ordförande i Lars Blomberg som ingen vet vem det är. En anonym oppositionsledare från Oskarshamn ska nu leda länet. Bilden att moderaterna inte prioriterar Regionförbundet blir tydligt trots att det ska vara en av motorerna i länets utveckling. Eller är det så illa att det inte finns några starka ledare inom moderaterna? Nu kan jag ha fel om Lars Blomberg som aldrig varit prövad som ledare, men... I Nybro och Västervik sitter moderaterna och styr med socialdemokraterna.

         I landstinget är man största parti inom oppositionen men överlåter åt Centern att ta det ledande oppositionsrådet. Med andra ord är man inte Alliansledare. I Mönsterås så är bilden av inre slitigheter med avhopp och allmänt missnöje. Ser vi på den skuggbudget som de lägger är det den tunnaste på alla år som landstinget styrts av socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Peter Akinder, Östran sammanfattar det hela ” Någon anledning ens för väljare med allianssympatier att rösta borgerligt finns därför knappast.
Det är alltså inte fel att dra slutsatsen att landstinget i Kalmar län i praktiken leds av ett samlingsstyre.
I en vidare pragmatisk mening är det ett gott betyg för landstingsstyrelsens socialdemokratiske ordförande.
På en punkt ansträngde sig emellertid alliansen för att visa en tydlig skillnad. När den rödgröna majoriteten höll sin presskonferens för några veckor sedan bjöds de samlade journalisterna på en kopp kaffe. Det gjorde inte alliansen.
I alla fall ett litet uppror mot samlingsstyret” Med tanke på att en budget på 6000 miljoner skiljer det 10 miljoner så kan man inte ens nysa utan att det kostar mer…

          Ska man säga ärligt var i länet som moderater har en störst chans att behålla makten är det Vimmerby som ligger bra till. Genom ett karismatiskt kommunalråd i Micael Glennfalk som också får till en verkstad med att söka majoriteter för att klara sin politik. Vidare så har det ideologiska sakta slipas av och en mer pragmatisk syn på kommunpolitik har trätt fram. Vi kan till och med se hur gamla ord om privatiseringar svänger till en mer realistisk bild på vad som är möjligt och bra för Vimmerby. Det gör att den socialdemokratiska oppositionen har problem att finna områden att gå till attack på, om man dessutom ska vara ekonomisk trovärdiga

         Slutsatsen är att Kalmar län fortsättningsvis kommer vara ett län med skiftande majoriteter och det som framkommer är att socialdemokraterna kommer fortsätta styra starkt med sina samarbetspartier medan där det är borgerligt styre så svajar det betänkligt. Den nya bilden med socialdemokrater tillsammans med moderater är den stora frågan kring hur det ska hanteras i valet. Vet inget hur de resonerar i Nybro eller Västervik. Tror det är viktigt att man i tid signalerar utåt hur det är tänkt så att väljarna kan ta ställning. Vidare så är den osäkerhet som råder i Kalmar som största stad smittsamt på andra delar av länet. Det som sker där sprider sig i övriga länet och den tvivlan på den egna förmågan är rent ut sagt farlig för moderaterna i länet. Frågan är vad Kent Persson och Per Schlingmann säger i frågan?


Media mm: Östran, Peter Akinder, Barometern, Martin Moberg om situationen i Blekinge.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhällekulturpersonligtVimmerby