20121119

Sverigedemokraterna står för något

Gör på måndagsmorgonen en liten sammanställning över Sverigedemokraterna och de senaste turerna. Vi vet en hel del men använder vi det som vi vet till att agera som vi borde eller stoppar vi huvudet i sanden?

Nu vet vi detta:

 • Sverigedemokraterna är främlingsfientliga i vissa stycken till och med rasistiska
 • Sverigedemokraterna gillar järnrör (eller om de var de lättare aluminiumrör?)
 • Sverigedemokraterna är dumma
 • Sverigedemokraterna skyller allt på invandrare
 • Sverigedemokraterna är större än Vänsterpartiet, Miljöpartiet (på håret), Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna
 • Sverigedemokraterna kommer troligen få mellan 10-15 procent i nästa val, trots järnrörspolitiken
 • Sverigedemokraterna kommer i valet 2018 kunna nå uppåt 20 procent om vi inte gör något.
När vi vet det så kan vi tänka:

 • 10-15 procent av svenska befolkningen är dumma
 • 10-15 procent av svenska befolkningen är rasister
 • 10-15 procent upplever en otrygghet som ingen har kanaliserat
 • 10-15 procent är ungefär den nivå som är arbetslösa
 • 10-15 procent är inte nöjda med tingens ordning
 • Vi kan vända detta med att presentera en politik som löser de problem som väljarna upplever.
 • Vi kan vända detta om vi slutar kasta skit på varandra om Borg lägger en miljon för mycket eller lite (även om det i sak kan vara rätt, så är det oinrtressant för den enskilde medborgaren)
Men inte gör vi det utan vi brottar ner oss i just dumstråket istället för att se vilken samhällsanalys som Sverigedemokraterna gjort och som delas av en så pass stor del av befolkningen. Vill nog hävda att den andelen är större än 10-15 procent men att de väljer att i dagsläget stanna kvar i andra partier i hopp om att de ska se vad som sker och göra något åt det.

Vi är många som kan säga att det inte är det gamla trygga Sverige som vi befinner oss i. Vi har en arbetslöshet som bitit sig fast på en hög nivå, med svenska mått mätt. Det känns som om det finns en acceptens för att vi inte ska finna tillbaka till full sysselsättning och det pratas om sämre villkor. Likt USA där man springer mellan jobben utan att det fortfarande räcker till för att klara familjen. En allt mer öppen diskussion om att pengarna inte kommer räcka till vård skola och omsorg. Att våra sociala försäkringar inte kommer täcka våra utgifter vid sjukdom eller arbetslöshet. Det gör en oro. tillsammans med sonens skola, svärmors brister i sin omsorg. Allt som taget så föder det en otrygghet som gör att man söker syndabockar och då kommer där finns de etablerade partierna och så våra flyktingar.

parti som kommer presentera trovärdiga lösningar på dessa problem kommer också få framgångar bland väljarna. Idag så har Sverigedemokraterna ett försprång. Visst är moderaterna och Socialdemokraterna större men trenden är inte att vi ökar utan att vi minskar över tid. Även de som röstar på oss sägs kunna dela Sverigedemokraternas syn på problemen och lösningar. Gör vi inget så kommer vi över tid att tappa även dessa väljare och då kommer det inte handla om 10-15 procent som röstar på SD utan uppåt 20 procent. Detta gör inte våra väljare till dumma eller rasister utan sökande efter lösningar och greppar det som presenteras som verkar trovärdigt utifrån deras utgångspunkt. Det innebär att diskussionen måste lyfta sig från procentsatser på bolagskatten. Den är inte relevant för den enskilde väljaren vars unge inte får den hjälp den behöver i skolan eller den gamle damen som blir nerslagen. Det är inte relevant för den sjuke som inte blir trodd i sin sjukvård eller den arbetslöse som måste sälja sitt boende. Visst kan bolagsskatten vara viktig men den kan inte ta fokus från det andra som det gör idag. Fortsätter vi med det så växer de som inte ska växa. Dagens beska från Högberg var det.

Media mm: Ab, Johan Westerholm, SR.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg ochPolitometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik,samhälle, kultur, personligt, Vimmerby, sverigedemokraterna, Jimmy Åkesson