20121219

Internet, demokrati, mobbning och hat


Hat, mobbing, det skrivna ordet, på papper, på nätet, anonymt utan avsändare men med läsare… Nätet ger en spridning som den lilla papperslappen inte gjorde. Bilden på skåpet som snabbt revs ner.

       Mobbningen, hatet har blivit mer publikt och fler kan ta del av det. En bild, ett ord i ilska har plötsligt miljoner läsare som tror på det som står där framför dem på skärmen. Ett skämt blir allvar utan att det var så tänkt. En gnista tänder lätt en brasa som inte går att kontrollera. Förr var mobbingen mer intern, idag är den publik och man kan vara anonym. En bild ett ord på nätet utan underskrift eller något annat som gör att vi vet vem det är. 

       Jag skrev igår om det som sker i Göteborg. Internets avigsida är det som vi ser. Men det är inte nätet som är boven i dramat utan de unga som inte begriper vilken skada de gör. Jag misstänker att utan nätet så hade de funnit andra vägar att föra ut samma budskap. Möjligt att nätet gjort det närmare och lättare.

      Men samtidigt som det gjort mobbningen närmare och lättare så har det också gjort andra yttringar närmare och lättare. Jag tänker på demokratirörelsen, men också på de motdemonstrationer som sker i Göteborg. De som är emot denna mobbning, tyvärr så verkar dessa protester spåra ur, men det finns ändå något sunt i grunden att ungdomar protesterar mot det som de inte gillar. Ett engagemang som vi ska vårda så att det utvecklas till samhällsengagerade medborgare. Självklart ska avarterna bort. Vi ska inte glömma att nätet är relativt nytt media som vi måste lära oss förstå och handskas med. För vi ska ha klart att den stora delen av nätet är en fantastisk möjlighet för kontakter, kunskap mm

        Sedan kan jag inte låta bli att le lite åt vuxenvärlden som så ofta skriker farligt och förbud när vi inte kan kontrollera vad som pågår. Istället för att lära oss så blundar vi och hoppas alla andra ska göra det också. Tycker dock en ansvarig på Academedia var tydlig i att detta inte bara är skolans ansvar utan alla vuxna men att skolan skulle ta sitt ansvar. Var inne på det igår och ställer frågan idag igen. Hur hanterar skolan internet och dess möjligheter till både gott och ont? Har lärarkåren den kunskapen? Ska nog ta och ställa frågan till ansvariga i Vimmerby på kommande fullmäktige.


Media mm: Ab, Ab2, Ab3, Ab4Exp, Exp2, SvD, SvD2, DN, DN2, DN3, SVT, SVT2, SR, GP, GP2, GP3.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhälle,kultur,personligt,Vimmerby