20130120

Är det över nu för Centern?...


Siffrorna säger sitt. Men än så är det inte över. Det kan mycket väl vara så att Centern kommer finnas kvar i riksdagen efter att rösterna har räknats i valet andra söndagen i september 2014. Ska väll även säga att det ser hyfsat ut för Socialdemokraterna, men att det fortfarande kan bli fyra år till med borgerligt styre.

Idag så kommer undersökningen som visar att verkligheten har sprungit ikapp Centerns visionsarbete. De har parkerat sig under fyra procent. Ska sägas att mellan 3-5 procent är det hårfint och man kan inte vara säker på något där. På ett område så gör det dock en gigantisk skillnad och det är den mentala. Som socialdemokrat minns jag förra året då vi gjorde de sämsta mätningarna som partiet skådat i modern tid vet jag vad det innebär.

Antingen så bryter man ihop och lägger sig ner och dör eller så bryter man ihop och går vidare. Det finns även de som inte bryter ihop utan glatt påtalar att det är omvärldens fel för vi gör allt rätt… Den sista gruppen brukar vi kalla häst- eller maranatasossar (finns motsvarigheterna inom samtliga partier). Den gruppen är rent skadliga för partier och ingen vettig partiledning kan vilja ha dessa individer hos sig. De är ofta av ett negativt konservativt släkte som gärna ser gårdagens lösningar på morgondagens problem antingen det gäller politiken eller ledarskapet.

Om vi går tillbaka till Centern så finns det drag av alla de tre grupperna. Men det är två som får en framträdande roll och båda har en ett bryt ihop och gå vidare drag men olika tankar om vad som är det bästa sättet att gå vidare (Det är i grunden sunt medan vi inom (S) ofta har en gå vidare som står mot maranata). De två har graderingar på den liberala axeln. Från den neonliberala med minimal stat och mycket sköt dig själv till en stark kännande socialliberalism som inte står långt från Socialdemokratin.
Det är den senare som varit mest tongivande genom åren och som också gjort att socialdemokraterna och Centern arbetat bra tillsammans både på riksplanet och lokalt. Lite av den ådran har Moderaterna tagit över men med en värdekonservatism som klarar att möta upp socialdemokraterna. Moderaterna har också, i alla fall lokalt, gått och blivit ett otroligt pragmatiskt parti. De ideologiska hindren har de lämnat för att komma framåt. Centern har däremot försökt ställa upp den ideologiska muren. Det som gör det svårt är att de inte är ense m murrens ideologiska konstruktion vilket leder till att man får, hela tiden, olika svar på samma fråga. Det märks allt mer även lokalt. Jag beklagar den utvecklingen.

Centern ska inom ett par månader slå fast vilken ideologisk väg de ska gå. Det kommer vara avgörande för om de kommer finnas med när riksdagsarbetet drar igång efter valet 2014. Med en positionering långt ut på höger kanten kommer de att få mycket tid till att grubbla över vad som gick snett. Det finns ett tomrum för Centern att fylla. Som ett klassiskt mittenparti med starkt landsbygdspatos. Ett parti som tar den svages ställning med frihet som grund. Ett parti som kan kombinera ett levande näringsliv i hela landet med hållbar tillväxt. Detta kräver även en stark stat som kan omfördela. Men om de klarar den utmaningen är en annan fråga och om de landar i dessa tankar (Bjuder på det) klarar de av att argumentera hem det? Våren kan bli både kall och skön…

Valet 2014 kan innebära stora förändringar i det politiska landskapet. Att varken borgar eller sossar kan formulera ett tillräckligt underlag för att kunna styra landet de kommande åren. Vi vet att Sverigedemokraterna troligen kommer landa mellan 10-15 procent (om inget drastiskt händer som innehåller mer än järnrör...) och med det får ett avgörande. Jag tror att vi kommer få se öppningar över blockgränserna. Hur de ska se ut avgörs dels av Centerns ideologiska val i vår men också av hur många partier som finns med i parlamentet. Det kan mycket väl vara så att väljarna inte kommer ha en aning om vad de röstar på för majoritet. De kommer ha en fingervisning om vilket parti som kan leda men inte vilka och vilken exakt riktning som det hela tar. Skrämmande för en del spännande för en del andra...


Media mm: Antonsson SvD, SvD2, SvD3, SvD4AB, DN, DN2, GP, SVT, Exp,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, kultur, personligt, Vimmerby, Annie Lööf, Centern,