20130119

Ja, journalister försöker att manipulera dig?...


Efter ett par dagar i huvudstaden med folkbildning på agendan kan jag inte låta bli att fundera över rubriksättningen i Svenska Dagbladet ” Med manipulation ska valet vinnas” Med rubriker försöker man svartmåla och bygga på det politiska föraktet. Känns inte som en trovärdig journalistik.

Två frågor som jag ställer mig. Är det inte så att i alla tider så har politiker och makthavare just tränat retoriken för att finna ord som förklarar vad man vill och samtidigt låter lockande så att de ska locka åhörare. Men att manipulera väljarna har och kommer aldrig att fungera. Det är att fördumma väljarna på ett sätt som jag inte köper. De politiker som vinner väljarnas gunst över tid är de som är ärliga även om budskapen inte alltid är sockersöta. Det är just ärligheten och kuraget att våga säga som det är som belönas.

Men visst prövas orden, vinklingarna. Vet en gammal partiveteran, en av våra ideologer i den lokala partiorganisationen. Det hette inte jobb utan arbete var han mycket tydlig med. Vi är inte ett arbetarparti utan ett arbetareparti. Vi tar i hand när vi hälsar det ska inte bara göras av borgarna. Mycket av de som han hade med sig sitter nu i min ryggrad. Jag hand hälsar. Skriver mer arbete än jobb i mina texter, även om jag mjuknat lite på senare tid.

Med våra värderingar skriver vi våra program och utifrån våra bakgrunder så har orden olika betydelse. Vi ser det när vi på den lokala expeditionen sitter och brottas med texter. Det handlar inte om att manipulera utan om att komma så nära vår ideologi i koppling till de som ska läsa våra texter eller lyssna på våra tal. Visst är det så att det har professionaliserat sig att man tar hjälp för att än bättre kunna nå ut till väljarna som inte längre är en lika homogen grupp. Att utvecklingen och internationaliseringen gör att vi har ett breddare, livligare språk med flera låneord som vi slänger oss med. Det är inte så enkelt som Gunnar Sträng saJag använder inte utrikiska ord när det finns adekvat svensk vokabulär”.


Media mm: SvD, SvD2, SvD3, SvD4,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhälle,kultur,personligt,Vimmerby