20130215

Gör Astrid Lindgren dig friskare än sjukvården?...

Vissa dagar är mer komplexa än andra. Dagen börjar på Oskarshamns sjukhus, prisat som Sveriges bästa, men ändå inte då jag är på hälsocentralen, som egentligen inte borde vara på sjukhuset. Dagen kommer sedan ta mig tillbaka till Vimmerby för ett antal möten med koppling till minnet efter Astrid Lindgren.

Astrid Lindgren stod många gånger för grunden till friskheten. Hennes engagemang och författarskap tog alltid fäste på det friska även när det var som sjukast, som i bröderna Lejonhjärta. Ska jag prioritera uppdragen blir det svårt. Självklart så är sjukvården viktig och kan inte förbises, men ju fler som vi kan hålla friska minskar behovet av sjukvård. Det senare är svårare och hur mäter man det. Om vi ser att folk håller sig friska kan vi peka vad det beror på? är det mindre baciller i luften eller har kulturen drabbat en.

Vi vet att kulturen är en stark bärare av friskhet. Men det kan vara svårt att sälja in. Vi kan bland annat se det då frågan kring kultur ofta blir satta i första ledet när det ska göras besparingar oavsett partifärger eller huvudmän.

När det gäller sjukvården så kan jag personligen bli grubblande om vad som rätt vård? Visst finns ett traditionellt facit som vi följer och som gör oss "friska". Men är det rätt facit och blir vi verkligen friska. Det är möjligen så att de synliga såren läker, men resten? Kan känna att vårdvalet som nu tvångsinförts i samtliga landsting är hindrande då de pekar på vad man får ersättning för. Ser en risk att framåtandan kan försvinna. Att det övergripande målet blir att skutta runt och marknadsföra sin egen förträfflighet framför att långsiktigt utveckla verksamheterna och vården. Kan säga att jag ofta hör hur verksamheter ligger på gränsen för vad man får göra. Visst kan det vara bra att styra upp verksamheter, men det blir fel när man riskerar mota det kreativa, utvecklande. Jag kan inte på rak arm ge ett svar på hur man ska kunna bryta detta.

Så jag landar i att konkurrens inom sjukvården med likvärdiga ersättningssystem inte leder till utveckling för patientens, medborgarens bästa. Vi hör hur landstingets primärvård får kritik för att man inte släpper in de privata på deras utbildningar. Visst har landstingets verksamheter möjligheter att köpa in andra fortbildningar (särskilt ur ett ekonomiskt perspektiv) än de privata. Däremot så har de privata andra möjligheter när det gäller löner och andra förmåner. Vi handlar ofta i en diskussion som särskilts lyft från den borgerliga sidan är att det är orättvist om inte privata vårdgivare får ta del av de fördelar som den offentliga vården har. Men tvärtom så finns ingen diskussion...

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik,samhälle,kultur,personligt,Vimmerby