20130203

Och så var det siffror och partier och missade chanser


Att leda ett land eller att leda ett parti är inte detsamma. Idag så kommer åter en undersökning som visar på trenden för de små och skiftet bland de stora. Det finns ingen valstrateg som kan säga att valet är vunnet. Så mycket står på spel och ändå är framtiden så oviss… Oddsen kommer variera stort de kommande åren och en vinnare är bookmaking-företagen… 

Så tyckte de flesta att Stefan Löfven var på banan och socialdemokraterna sakta började leverera och vara i opposition. Möjligen så kan det varit i slutet av undersökningsperioden så att det inte märks i denna undersökning om man nu vill krama hoppet om framtiden. Men samtidigt så är vi i ett läge med varsel, finansiell oro och nya hot och möjligheter som vi inte vet hur vi ska hantera. En sorts förlamning inom politiken som gör att vi skriker allt från stoppa invandringen till månggifte. Hur man försöker fånga tiden och folket.

Intressant läsning apropå invandrarfrågan där Stefan Fölster visar att problemen generellt inte är störst där invandringen är det. Detta gör att en del av partiernas argumentation kommer på skam men att man fortfarande måste ta de individer som känner oron för det som sker på allvar. Fortfarande finns det kraftiga brister i vårt agerande i frågan. En viktig fråga i sammanhanget är hur vi snabbare får ut dem i arbete. Ofta så möts vi då av argumentet att även svenskar går arbetslösa och då särskilt våra unga och det är sant. Men ett av de stora problemen är att arbetskraften oavsett nationalitet inte är anställningsbar utifrån vad näringslivet efterfrågar. Vi måste lämna det kollektiva tänkandet och se varje individ förutsättningar och skapa utifrån det. Kring detta så har varken moderater, sossar eller sverigedemokrater en lösning. Allt för mycket vi och dom styr debatten och allt för lite sansat se på problemet och lös det.  

Om nu går tillbaka till själva läget för partierna så kan man inte säga att moderaterna har sitt på det torra för att de i dagsläget kan titulera sig största parti. För med Centern och Kristdemokraterna närmare tre procent än fyra finns inte Reinfeldt regeringsunderlag kvar. Att jaga Stefan Löfven med frågan hur han ska styra riket blir bara larvigt då. Läget som utkristalliseras allt tydligare för partierna. Det är två partier som dominerar med Sverigedemokraterna som en tydlig oroskälla som sätter sin prägel på politiken på ett tydligt sätt. Hittills har inget parti kunnat möta detta med en egen politik utan mest med tandlösa angrepp på SD. Visst kan man se tendenser men det är en bit kvar. Kan dagens debatt i DN med Stefan Fölster ge en knuff i rätt riktning? Vi kan hoppas.

Men hur går det då för de små. Tja centern behöver man inte uppehålla sig kring dem kommer leda sig själva till undergång om inget dramatiskt händer. Borgerliga stödröster och missnöjda Sverigedemokrater är inget att hoppas på. Förslagen som finns, även om de inte antas, kring månggifte och fri invandring har skrämt iväg många väljare och sympatisörer. Den konservativa landsortsbefolkningen kommer vara svår om inte omöjlig att locka åter. När det gäller kristdemokraterna så tror jag det finns en större möjlighet att överleva. Det har en konservativ ådra som kan locka väljare om de spelar korten rätt och klarar hålla samman internt. Det är nog en av de stora utmaningarna för Göran Hägglund. Vi vet striden för ett år sedan då splittringen såg ut att ligga nära. Frågan är inte avdömd men Göran Hägglund har lyckats styra om skutan så att striden inte syns på agendan. När det gäller politiken så börjar den bli komisk. När vi kan ta del av kristdemokrater som slåss för en högre a-kassa ler jag.

Det kommer vara en vår med partiernas kongresser eller motsvarigheter. Nya politiska program ska tas fram. Nya ledningar ska manifesteras. Och kampanjer börja formas och testas. Våren leder mot sommar och sol men om politiken gör detsamma vet vi endast när hösten kommer och solen sakta visar sig minder. Lyckas något parti lysa mer?

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhälle,kultur,personligt,Vimmerby