20100227

En ide som borde ha stannat i bastun!

Lördagen går mot sitt slut. På TV:n ser jag damernas tremil. Kan inte låta bli att skriva ner en tanke om denna kompetenta arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin

I morse så läste jag som vanligt (om den kommer) Östran/Nyheterna och kunde ta del av ledaren idag skriven av Janne G och ser att de statliga verken inte riktigt har begripit uppgiften som de fått av ministern. Visst osar det desperation från den moderatledda regeringen när nu de statliga verken ska ta emot en horder av arbetslösa. Men när en generaldirektör tror det är fel på en nolla och att det ska vara 600 istället för det faktiska 6000. Med det i bagaget så undrar jag om inte hustrun hade rätt. En kväll med grabbarna i bastun och efter ett antal öl så kommer iden som borde ha stannat i bastun.

Nu ser jag upplösningen av tremilen och återkommer i morgon med min krönika.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

15 kommentarer:

 1. Vad är det för fel på idéen med praktikplatser? Kan du utveckla det negativa med detta förslag till en som inte är insatt i frågan??Tack på förhand! Vilket förslag har socialdemokraterna för att ge unga bättre möjligheter att komma in på arbetsmarknaden? MVH// Ingela NN

  SvaraRadera
 2. Tomas Andersson28 februari 2010 06:59

  "Vilket förslag har socialdemokraterna för att ge unga bättre möjligheter att komma in på arbetsmarknaden?"

  Plusjobb...hänga gardiner!!

  SvaraRadera
 3. Hej Ingela och Tomas. Vad felet ligger är när de statliga verken inte är informerade och om man läste gårdagens pappersaftonbladet så kunde man se hur många som det statliga verken kunde få fram och det ligger inte i närheten av de 65000 som regeringen vill. Det är det jag menar med att det vore bättre om idéen stannat i bastun. Som mycket denna regering gör så blir det fel eller de får backa för att de inte tillsatt en utredning som tittat på frågan från flera håll. Om det skett så hade nog förslaget blivit ett annat som också fungerat i verkligheten. Som en liten passus så skulle en av arbetsuppgifterna bli att ta hand om faxen...

  SvaraRadera
 4. Praktiplatser i sig självt, är naturligtvis inte fel Ingela. Men vad som är fel är hur man hanterar detta verktyg. Praktikplatser kan hjälpa en person in på arbetsmarkanden, förutsatt att platsen är matchad mot sökanden. Utifrån den sökandes behov och bakgrund. Praktikplatser är egentligen en del av Arbetsförmedlingens grundutbud. En bra åtgärd, som alla partier ställer sig bakom, om använd på rätt sätt.
  Men, för den som har insikter i arbetsmarknadspolitik så vet vi också att praktikplatser kan slå fel. Det kan utnyttjas av företag, den kan få fel inriktning, den kan bli en förvaring.
  Praktikplats är tänkt som en aktiv åtgärd. Ngt ska ha hänt efter praktikplatsen, såsom att den arbetssökande ska ha stärkt sina möjligheter för att bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Det innbär att varje arbetssökande individuellt måste matchas mot en individuell praktikplats. Det kräver resurser från AF, det kräver tid och resurser utifrån företaget med handledare etc.
  Det Peter kommenterar ovan är just det faktum att man massplacerar individer som från början var en individuell matchning för att praktikplatsen ska ge så mycket som möjligt.
  Nivån på antalet praktikanter, som varje verk ska ta hand om visar att det är en panikåtgärd inte ämnad för praktikantens bästa utan att frisera siffror.
  Littorin har förnekat detta med att de är ju fortfarande arbetslösa. Men som information, det finns öppet arbetslösa och en variabel som kallas personer i åtgärd. DEt är den senare som man nu försöker desperat att förbättra. För att visa att LYFTET är en succé.

  Risken med LYFTET som den är på väg att se ut nu, är just att det blir en förvaringsplats. Det är förödande för en arbetslös person att hamna på en sådan åtgärd. I ett sådant läge kan man inte argumentera för att det är bättre med en praktikplats på FK, tillsammans med 35 andra praktikanter tex, än inget alls.
  Då tänker man på de arbetslösa som på boskap.

  Hade S gjort, kommer S att göra något annorlunda?
  Sannolikt. Det är en vedertagen sanning att utökande utbildningsplatser leder i förlängningen till jobb. Oavsett unga eller gamla.Det finns sen kader av riktade åtgärder som är användbara. Att differentiera resurserna till Af är en annan styrning som är sannolik. Där det avsätts resurser för just matchning mot praktikplatser. En kvalitativ matchning.
  Jag tror inte att det vi ser idag med 65000 platser inom staten hade ens passerat idé stadiet.
  MVH
  Peter Strobl

  SvaraRadera
 5. Tack Peter för en mycket bra kommentar! :)

  SvaraRadera
 6. Ingela Nilsson Nachtweij1 mars 2010 13:15

  Hej! tack för intressanta svar men vad är ert förslag? Utbildningsplatser kan också bli felritkat om man utbildar sig till något som inte finns tillräckligt arbetstillfällen.

  SvaraRadera
 7. Peter Strobl1 mars 2010 15:29

  @Ingela, självklart. Men precis som man lyckats med att få träff med KY-utbildningarna så kan man lyckas med att få träff med branschanpassade utbildningar.
  Det finns många lyckade försök med nischutbildningar som riktar sig mot det som arbetsmarknaden efterfrågar. Kräver ju förståss att det sker en samverkan mellan bransch och ex AF.
  Men jag skulle vilja påstå att det krävs en vidare ansats än så. Många av de unga som är arbetslösa behöver komplettera utbildningsmässigt innan en ex yrkesutbildning kan vara aktuell.
  Vi hade för många år sedan Kunskapslyftet. Och utifrån min horisont äger det sin giltighet även idag.
  Så tillsammans med branschföreträdare, precis som man agerar inm KY-utbildningarna så kan man nå riktigt bra resultat. Kunskap är alldrig tungt att bära Ingela, en devis som håller än idag:)
  MVH
  Peter Strobl

  SvaraRadera
 8. Ingela Nilsson Nachtweij2 mars 2010 00:30

  OK, Peter Högberg och Peter Strobl, jag vill fortfarande veta mer exakt vad ni har för förslag utöver utbildningsinsatser för att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten och att så otroligt många unga i Sverige idag inte kommer in på arbetsmarknaden. Denna fråga är livsviktig för vårt samhälles fortsatta utveckling och här behövs krafttag och gärna partiöverskridande satsningar som många kan stå bakom, eller hur? Vem är du, Peter Strobl? varför svarar inte Peter Högberg?

  SvaraRadera
 9. Ingela Nilsson Nachtweij2 mars 2010 00:43

  Hej igen! kan RIT-avdrag för IT-tjänster vara något som ni kan ställa er bakom? Här kan många unga få chansen att ta steget till att starta eget med hjälp av RIT-avdrag.

  SvaraRadera
 10. Peter Strobl2 mars 2010 07:58

  @Inger, Hr Högberg lär nog svara också:)
  Som svar på din fråga, jag är egenföretagare och bor i Göteborg. Arbetar med management och ledarskapsutveckling och är allmänpolitiskt intresserad. Trodde jag lagt politiken bakom mig tills förra året. Det politiska hjärtat är inte till höger och inte till det absolut vänstra.
  Arbetat tidigare under många år med just arbetsmarknadspolitik bla.
  Låt mig få återkomma senare ikväll, nu väntar ett tåg till Stockholm på mig, så ger jag dig gärna min syn på hur komma till tals med ungdomsarbetslösheten. Mer i detalj.
  MVH
  Peter Strobl

  SvaraRadera
 11. Ingela Nilsson Nachtweij2 mars 2010 08:50

  Hej Peter Strobl, du kanske tom är centerpartist! Om inte, så är du varmt välkommen att rösta på oss den 19 september! Har du en egen blogg där vi kan fortsätta denna debatt. Känns lite konstigt att prata med dig på bloggen Högbergs tankar. Trodde att bloggar var personliga även inom Socialdemokraterna. Upplever att du har ett uppdrag att svara åt Peter H, eller är det "självpåtaget" Och i så fall vad är skälet? Stämmer mina upplevelser eller är jag ute och cyklar?

  SvaraRadera
 12. Ingela själv poängen med sociala medier är att det förs ett samtal. Vems plattform är av mindre intresse.

  SvaraRadera
 13. Peter Strobl2 mars 2010 09:15

  Inger, du har så fel du kan ha:) Ibland stöter man på frågor som kräver att man svarar och interagerar även med andra än min namne. Jag tror att hr Högberg bara tycker det är roligt.
  Många bloggar är öppna forum där alla kan mötas oavsett om det är en S- blogg eller något annat.
  Nja centerpartiet är nog inte för mig om inte vi kan göra gemensam sak med SJ, som inte , fortfarande, lyckas skicka iväg tåg i tid:)
  MVH
  Peter Strobl

  SvaraRadera
 14. Ingela Nilsson Nachtweij2 mars 2010 14:48

  Hej! Då vet jag mer om sociala medier och att du Peter Högberg inte vill svara på vad ni i socialdemokraterna har för konkreta förslag på arbetsmarknadsåtgärder för ungdomar! Härmed är denna diskussion avslutad från min sida. Tackar för samtalet, Peter och Peter!

  SvaraRadera
 15. Ingela sitter i möte men här kommer länken till vad vi vill göra.
  http://www.rodgron.se/overenskommelser/
  Och sedan under rubriken "Ge alla unga en chans"

  SvaraRadera