20130425

Centerns utanförskap

Centerns utanförskap kan vi skåda. Idag så presenteras ännu en undersökning med Centern under fyra procent. Kristdemokraterna lägger sig och balanserar på fyra procent men kan med en lätt blåsning falla ner igen… Men Centerns problem är värre. Det finns en risk/möjlighet, beroende på vilken politisk position man väljer att ta, att de är det sista vi ser av Centern. 

Centern, landsbygdens starka parti som styrde ute i landet där socialdemokraterna inte hade makten. Hur Centern tog den centrala punkten i kommunpolitiken och många gånger mer sågs som kommunens bästa och girade än höger, än vänster i politiken för att komma fram med beslut som gynnande den enskilde kommuninvånaren. DE var skickliga de centerpartistiske kommunpolitikerna. De kunde sitt hantverk. Med en aktiv folkrörelse i ryggen så hade de likt socialdemokraterna känselspröten ute i samhället och kunde i ett tidigt skeende läsa av vart vindarna blåste och rätta kursen eller vända på vinden, allt utifrån vilken fråga det gällde. Men någonstans på resan så gick det snett. Folkrörelsen började sakta försvinna och jag ser likheter med socialdemokraterna och det ersattes av proffs från huvudstaden. Centern fick också en mer ideologisk ledning under Maud Olofsson där nyliberaler från Stureplan fick ett grepp om partiet.

Samtidigt som Centern ändrar politisk kurs och arbetsmetod så tar moderaterna till sig vad som gjort Centern framgångsrikt ute i landet (Även om vi inte kommer få en moderat att erkänna detta) och börjar kopiera både samarbetsviljan och tona ner den mest ideologiska politiken. Det vinner framgång och moderaterna stärker sina positioner och tar också över makten i ett antal kommuner som varit centerfästen. I många kommuner så intar det en pragmatisk position och med det så är avståndet till socialdemokraterna inte så långt i den vardagliga politiken. Åter så möts två rörelser som ser kommunens bästa för sina ögon.

I Vimmerby så blev det extra tydligt när diskussionen om IT-infrastruktur var uppe till beslut. Socialdemokraterna sa i ett tidigt skeende att kommunen skulle ta ett stort ansvar och även äga fiber
där det fanns kommersiella intressen då dessa pengar som man kunde tjäna kunde läggas för att nå längre ut på landsbygden. Centern ville låta marknaden sköta det hela och att kommunen endast skulle ta det olönsamma längst ut på landsbygden. Ett beslut som skulle bli kostsamt för kommunen och också dra ut på tiden. Moderaterna såg pragmatiskt på detta och ställde sig på samma sida som (S). (Ska sägas att det finns en ilsken insändare från en ledande centerpartist i dagens tidning, ej på nätet, om uppgörelsen och om centern kommer vara med på beslutet på måndag avvaktar vi med spänning, men bilden bekräftas)

Så Centern har valt en väg bort från folkrörelse och sakta så har moderaterna tagit den kostymen. Det finns en konflikt yta mellan dessa två partier. Kristdemokraterna kommer ha en betydligt större möjlighet att klara sig då de må skälla men är lydiga när husse, moderat, ropar och kan med det belönas med stödröster i valet 2014. Centern kommer därför allt mer framstå som en isolerat parti som inte får gehör, inte har inflytande varken lokalt eller nationellt. Väljarna kan helt enkelt dra slutsatsen att Centern blivit ett onödigt parti. Ett parti som inte täcker in ett behov i dagens samhälle.

Kommer på att jag inte ens nämnt de aktuella turerna med Annie Lööf i KU... Tja tror de kan blåsa över och att det som sänker Centern är det som jag skissat på ovan. Visst kan det vara droppen som stjälper bägaren, men inte fyllt den från botten...

Media mm: Exp, Exp2, Ab, Ab2, Ab3, SvD, DN, GP, Politikerbloggen.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,