20130424

Stockholms Arbetarkommun, i nationens intresse

Det som sker i Stockholms arbetarkommun är inte deras intresse utan också resten av landet. Dels så avgörs troligen valet 2014 i storstäderna med Stockholm som primärt mål och dels så är det ett antal troliga ministrar som är inblandade i diskussionen om ledarskapet.

När jag i slutet på 80-talet var aktiv i SSU i Stockholm så hände det relativt ofta i valrörelsen att partihögkvarteret på Sveavägen 68 ringde Stockholms arbetarkommun med desperation i halsen över att vi höll på att förlora valet. Gör nått, pengar finns, var ofta budskapet. Och Arbetarkommunen tillsammans med SSU gjorde nått. Det var galor, debatter mm allt för att få den Stockholms baserade median att skriva om (S). Så det som sker i Stockholms Arbetarkommun berör även Vimmerby och inte bara länet som Johan Westerholm skrev om tidigare. Stockholms Arbetarkommun, i nationens intresse

Ska börja med att ge beröm till två av huvudpersonerna just nu. Vi har den nuvarande ordförande Veronica Palm som drar ett hästjobb och har tagit beslut och stått för dem relativt ensam. Men hon har växt som ledare och talesperson. Vidare så är det Ylva Johansson som inte väljer att ta strid med Palm för att hålla samman partiet. Två ledande socialdemokrater som visar på starkt ledarskap när det krisar i partiet. Jag tycker om detta. Sedan så kan man ha synpunkter på själva hanteringen men nu verkar partiet ha fått igång någon form av krishantering och i fronten ser jag Veronika Palm stå. Både Veronika Palm och Ylva Johansson är mycket troliga ministrar i en kommande socialdemokratisk regering och kan efter denna kris gå stärkta ur den och skaffat erfarenheter kring kris och konflikthantering som är mycket värdefulla i en kommande regering.

Men vi vet att striderna i Stockholms arbetarkommun är av politisk dignitet. Sedan urminnes tider så har det varit för och emot. Vänster-höger, upp-ner, gammal-ung. Det är som om näringen kommer från strider. Strider som kostar makten i staden och kanske till och med landet.

Så när Daniel Suhonen idag skriver i Expressen blir jag först glad då han likt mig lyfter Veronika Palm och hur hon hanterat frågan, utifrån de förutsättningar som har givits. Men sedan kommer den där slängen om höger-vänster och hela artikeln faller platt. Visst räknas Ylva Johansson till den ena kanten särskilt som hon är gift med förra finansministern Erik Åsbrink (Hört sägas att tack vare honom och Ylva så införde Göran Persson dansförbud på regeringens kräftskivor då han blev av med två duktiga ministrar på det sättet…).

Så det som kommer ske i Stockholm i helgen är av nationens intressen och ni kommer vara bevakade av partivänner runt om i landet. Era beslut eller icke beslut kan påverka valutgången för oss alla.

Till sist så har vi fortfarande en fråga att reda ut. Socialdemokraternas förhållande till religionen. Jag känner att den inte är färdig den frågan och den är inte lätt. Vissa sitter med vid bordet andra gör det inte.

Stockholms Arbetarkommun, i nationens intresse

Media mm: Ab, Ab2, Ab3, Ab4Exp, Exp2, Exp3DN, SvD, SvD2, SVT, SR.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,