Vi ska arbeta längre... Det är ett mantra som allt oftare förekommer i den politiska debatten. Men är inte frågan om att vi ska arbeta bättre mer relevant att ställa. Hur många som faktiskt klarar av att arbeta till 65 är inte stort i tunga krävande arbeten inom vården och byggsektorn. Vi pratar om klassiska arbetaryrken. låg status, tuffa förhållanden och dåliga villkor. Ser vi också på de kvinnodominerande yrkena så kan vi lägga låg lön också till de övriga villkoren.
Visst behöver vi öka antalet arbetade timmar för att klara av de välfärdsutmaningar som ligger framför oss. Vi har idag i mångt och mycket ett system som bygger på att man kommer ut i arbete vid 20 jobbar till 65 och sedan 10-15 år i pension. Men verkligheten är att vi varken kommer ut i arbete vid 20 eller går i pension vid 65. Vidare så är levnadstiden efter 65 närmare 30-35 år än de kalkylerade 10-15. Så ekvationen går inte ihop och vi måste finna ett sätt att få plus och minus att gå ihop. Två klassiska sätt finns. Öka intäkter eller minska kostnader. Ett av de enklare sätten är just att se till att vi får bättre arbetsplatser som gör att sjukskrivningar, utslitningar minskar vilket enkelt leder till mindre kostnader för samhället och ökande intäkter. Låter enkelt men görs inte lika enkelt och från arbetsgivarsidan verkar inte incitamentet finnas. Om så vore fallet skulle det vara fixat.
Regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt (Han är fortfarande statsminister?) i spetsen lägger fokus på att höja pensionsåldern och det finns inget som har med arbetets villkor. Med lägre ersättning piskas sjuka tillbaka till arbete utan att ens reflektera över innehållet. Bland de första åtgärder som regeringen beslutade var att lägga ner forskningen kring arbetsmarkanden och arbetsmiljöfrågor. Under den polerade ytan så finns de klassiska moderaterna som varken älskar fack eller arbetare. Kapitalets vän är de och arbetaren är inget annat än en utbytbar tjänst för som är till för att öka på kapitalet.
Arbetarens egenvärde är något som du aldrig kommer höra en moderat tala om, om det möjligtvis inte är valrörelse på en byggarbetsplats... Det klassiska motståndet mellan arbete och kapital finns kvar. En skillnad idag är att från att lätt varit en utbytbar del i produktionen så kommer arbetaren bli en viktigare kugg då även de enklaste arbetena allt mer kompliceras och kräver en högre kompetens. Löpande bandet där arbetaren lämnade huvudet i omklädningsskåpet är historia. Vi ser hur man på gjuterier har högskoleutbildade på golvet för att klara dagens maskiner och de programeringar som måste till. Men fortfarande så är många tunga uppgifter kvar. Få som kommer till 65 innan kroppen lagt av. Få som går in i pensionen med en hel kropp.
Så innan vi börjar diskutera högre ålder se till att arbetare få komma till 65 med en frisk kropp. En kropp som fungerar. En själ som som inte är utbränd. Den enskilde tjänar på det och samhället tjänar på det. Men det behövs nog ett regeringsbyte för att komma närmare en lösning.
Media mm: SvD, Martin Moberg, Roger Jönsson, Ab, Rekommenderad medialäsning: Aftonbladet 1, Ab2, Ab3, Arbetarbladet,BLT, Dagens Arena, Dagens Nyheter 1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, Expressen,Folkbladet, GA, Göteborgs posten, NSD, SvD, Västerbottens folkblad, Värmlands folkbladMer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, kultur, personligt, Vimmerby, Socialdemokraterna, moderaterna