20130404

Styra Socialdemokraterna!


Vilken typ av ledare behöver Socialdemokraterna och vilken typ av ledare behöver Sverige? Går det att förena eller är det två olika ledare som behövs? Jag tror det är förenligt. 

Idag så kommer Stefan Löfven att väljas/krönas till partiordförande för Socialdemokraterna och med det också statministerutmanare till Fredrik Reinfeldt. Det kommer inte vara någon som är emot. Varken att han väljs som partiledare eller att han kommer vara statsministerkandidat. På den sista punkten så kommer även de fyra borgerliga partierna vara ense tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det är möjligen Sverigedemokraterna som kan vara av en annan uppfattning…

Men är ledaren viktig i ett folkrörelseparti och kan vi fortfarande kalla Socialdemokraterna för ett folkrörelseparti? På ett sätt ja och på ett annat sätt nej. Frågan är nog vad vi menar med folkrörelseparti. Grunden är ett parti som tar sin näring från rötterna. Men har Socialdemokraterna gjort det på länge? Är det ens möjligt idag. Inför kongressen så har mantrat ”Lyssna på rörelsen” rullat fram och visst är det viktigt. Men vem är rörelsen? Det finns en underton i att ledningen lyssnar på fel del av rörelsen, som om rörelsen är just den del som jag sympatiserar med oavsett hur stor del den är.

När lyssnade den socialdemokratiska ledningen på rötterna? Den senaste som ville göra det var Mona Sahlin och hon fick skit för det. Stefan Löfven lider lite samma kval. Syns inte, hörs inte, kan inte, vill inte och vad tycker ni? Ser vi tillbaka på de som varit ledare för Socialdemokraterna så har de styrt partiet. Vi vet alla den senaste som styrde partiet när vi satt vid makten. Göran Persson lyssnade inte på rörelsen, han styrde rörelsen.

Socialdemokraterna är ett komplext parti som har en tro på att de är en lyssnande rörelse, men ofta haft en stark ledning som rattat medlemmarna framför sig. Eller låtit dem sluta upp i ledet bakom. På kongresser så har man tillåtit symboliska förluster för att hålla illusionen om folkrörelse vid liv. Vi ser nu i den ekonomiska debatten hur ombuden fått med sig små stavelser och alla tackar partiledningen med Magdalena Andersson och Stefan Löfven i spetsen. Bilden bekräftas av att ledningen styr och ger ombuden så mycket att de anser sig styra partiet... 

Det finns dock en skillnad på senare år. Från att politiken formats av starka ledare med en lång resa i partiet eller fackföreningsrörelsen så är det mer av PR-folk som kliver in. Opinionsundersökningar får ett allt starkare fäste i den politik som partiet ska driva. Inget parti skiljer sig nämnvärt.

Så åter till ledaren som i eftermiddag väljs. Stefan Löfven fyller kraven på den gamla tidens ledare. Han har gått den långa vägen och där skaffat sig det förtroende som en framgångsrik ledare i Socialdemokraterna behöver. Han har med det skaffat sig mandatet att styra partiet. Jag tror att talet i eftermiddag kommer vara vassare då han är vald och med det har HELA partiet i ryggen. Socialdemokraterna behöver åter en stark ledare som rörelsen kan luta sig emot. 


Media mm: Ab, Ab2, Ab3, Ab4Exp, Exp2, DN, SvD, SvD2, SVT, GP.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om