20130609

Potatisen kräver fett

Jag finner ett mönster. Potatis kräver fett… Vi vet den där första färskpotatisen som man tar in i munnen med en stor klick smör. Förr ett par veckor sedan så bjöds jag på Sandefjordssås (lika delar smör, grädde, creme fraiche och så lite löjrom). Så idag Isterband med gräddstuvade färskpotatisar med dill.

Jag märker trenden. En trend som inte kan talar bort. Den ljuva lilla potatisen kräver fett för att nå sin kulinariska nivå som den kan nå. En annan aspekt är att alla tre sanningar i mitt exempel bygger på färskpotatis. Men även när vi låtit den första glädjen över att ta den första färskpotatisen in i munnen med mycket smör så fortsätter det. Tänk er färskpotatisen tillsammans med den feta matjessillen och gräddfilen. Hur smakerna balanseras i en njutning som varar till nästa tugga och om och om igen.

Potatis är en ädel rotfrukt som på rätt sätt kan ge oss oanade höjder av njutning. Vem slickar sig inte om munnen när den där gratängen med grädde, kanske lite ost och så en köttbit till det. En sallad för att fräscha upp gommen för att ta nästa tugga.

Höll på att glömma de fantastiska potatisgnocchin som man serverar med oxfilé i gräddsås och gärna lite champinjoner.

Som avslutning så tar vi potatisen ett varv till men denna gång förädlade till chips. Friterade i fett och med en eller annan smak så krispar de ner och gärna med en kall öl.


Potatis är en basvara som vi inte kan vara utan. En som förmedlar den svenska folksjälen. Hur vi tar till oss omvärlden med öppna armar och gör den till vår. Hur potatisen färdats runt för att med arbetskraftinvandring landa i våra jordar och ge oss stöd i vardagen.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,