20130610

Fel tänk, minister Ullenhag

Är inte flytten av DO (Diskrimeringsombudsmannen) till Rinkeby eller Tensta bara ett sätt att förstärka bilden av utanförskapet. Om man menar allvar hade det inte varit bättre att flytta Tillväxtverket? Regeringens politik bygger mer av "de där" än vi-känsla. Känner en oro över utvecklingen och att man inte ser den underbyggande kraften som faktiskt finns i våra förorter.

Lämnade Stockholm för många år sedan men har fortfarande en känsla för förorten. Levde ett antal år i Hallunda och knackade många dörrar i Tensta, Rinkeby och Husby. Bilden som jag upplevde var ett engagemang, ett driv, ett entreprenörskap som var fast i en slags kokong som inte kunde ta sig ut. Det fanns en uppfinningsrikedom för att klara vardagen. Det svenska samhället bjöd på en misstro som jag än idag upplever finns kvar. En bild av rötägg som älskar vårt socialbidrag är bilden som målas ut. Och visst finns de. Men de finns även i Djursholm eller Vimmerby. De som vill blåsa samhället på ett par kronor med bidraget som medel. Socialbidrag eller Rot-bidrag.

Medicinen för förorten är att möta den kraft som finns. Det engagemang som finns. Inte att förstärka bilden av "de där". Det finns en underton av att tycka synd om de som bor i vissa förorter som inte är hälsosam. Att inte se drivfrågorna som finns. Visst låter jag de låta enkelt och så är det inte. Det är en svår uppgift och det är inte en lösning som krävs. Varje förort, kommun behöver sin egen plan för integration. En del är att flytta fokuset från socialförvaltningar till näringslivsförvaltningar. För grunden är jobb och utbildning.

Så när regeringen med minister Ullenhag idag på DN debatt föreslår en flytt av DO färstärker det bara den negativa bilden av förorten. Hade man menat allvar så hade man valt att flytta Tillväxtverket eller någon annan offensiv myndighet. För samtidigt som man flyttar 100 jobb till en förort så ger det inga nya och några individer kommer dit, jobbar, åker hem. Kanske har med sig matlåda så de inte ens lämnar kontoret på hela dagen. Så dagens förslag från regeringen får underkänt. Ministern får dock ett litet plus för ett, som jag upplever det, äkta engagemang.

Media mm: Exp, SVT, Ab, SvD.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,