20130701

#Almedalen13 : ingen skillnad

Inget att tala om… Tja så kan man nog sammanfatta hela Almedalsveckan redan dag två. Ty alla väntar in valåret och då kommer batteriet med utspel. När Socialdemokraterna lägger mindre klasser i skolan och Kristdemokraterna mindre grupper på dagis är det inte så märkvärdigt att väljaren inte ser en skillnad.

Mindre grupper är nog en sammanfattning av gårdagen och vi kunde se hur de unga stod i centrum utan att vara inblandande. Men inget tog tag i en. Notera dock hur regeringens minsta dagiskramare, kristdemokraterna plötsligt började värna om de små på dagis. Borta var ”skrota dagis, fram med vårdnadsbidrag”.  Åter en anpassning till vad väljarna värnar och hur de sakta söker sig in mot den politiska mitten för att nå, ni kan skratta, 11,2 procent i valet om ett år. En tanke som de borde ha är att ens komma över fyraprocentsspärren och talet om elva procent kan nog skrämma mer än få sina sympatisörer att förstå alvaret. Ty siktar man på elva är man inte krismedveten och signalen till fram till väljarna är att saken är biff… Tja jag gillar det och ser fram emot ett parti mindre i riksdagen. Ett par till mindre och jag blir nöjdare.

Men åter till att politiken idag inte handlar om visioner utan procentsatser. Hur man skilje sig mellan fem eller tio unga i klassen. Inget om den bakomliggande visionen, om det finns någon. Vilket jobb som strategerna gör vet jag inte riktigt, men att de är stöpta i samma skola blir synligt. Det är trångt i den inre kretsen och frågan är om de ens kan skiljas åt? Spontant så kan jag säga att de är för få fria tänkare kring partierna som törs ta ut tangenten. För det tänks för lite om politik och visioner och allt för mycket om strategier för att vinna val. Någonstans så tror jag ändå att valet vinns med den trovärdigaste politiken och visionen om framtiden. Att man i procentförslagen hela tiden sätter dem i det ideologiska sammanhanget, som måste finnas. Vi är inte en procentsats från moderaterna utan väldigt långt borta men få uppfattar det. Oavsett vad Reinfeldt och Löfven debatterar om så ser väljarna förslagen och de ligger så nära varandra… Man hör inte retoriken man ser vad som presenteras…


Till sist ett par ord om Centerns desperata försök att bli ett landsbygdsparti. I DN idag så kan man ta del av förslagen som ska ge arbeten till landsbygden och bruksorterna samtidigt som de ska ta udden av SD argumentation. Vällovligt men det är bara mer av den bidragspolitik som vi sett inte fungera. Inte ett grundligt sätt att ta tillvara kraften på dessa bruksorter. Åter filande på marginalen istället för att ta fram en politik för framtidens landsbygd.

En procent gör ingen skillnad... 

Media mm: Ab, Exp, SvD, DN, SR, Martin Moberg.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,