20130825

Framtid eller öken Stefan Löfven?

Ökenvandring eller skrikande tal?
Idag så kliver Stefan Löfven upp på podiet i Vasaparken i Stockholm. Ett stenkast från Dalagatan där Astrid Lindgren formulerade sina sagor och berättelser. Astrid Lindgren förändrade världen och samhället med sina skarpa iakttagelser. Kommer Stefan Löfven förändra samhället?

Vet inte om jag kan jämföra Stefan Löfven med Astrid Lindgren? Men det finns likheter mellan författare och politiker. Att berätta och fånga åhörare. Att kunna inge en dröm om ett bättre eller annat samhälle.  Löfvens företrädare Håkan Juholt var fenomenal i denna frågan. Han var en mästare på att ge dessa bilder. Där Juholt brast så hoppas en samlad arbetarrörelse på Löfven. Att som ledare för landets största parti både kunna ledaren som berättar hur det verkligen ser ut men också vara en visionär som ger bilden om vad vi vill. 

Katrine Kielos skriver idag bra idag i Aftonbladet. Om problemet med vision kontra konkret politik och ledarskap. Generellt så är det ett problem som gäller samtliga partier. Möjligt undantag är Sverigedemokraterna som till sina sympatisörer lyckas förmedla sin bild av Sverige och hur de vill ta sig dit. Stefan Löfven har idag chansen att visa på hur Socialdemokraternas vision ska nås. Den gamla klyschan "målet är ingenting, vägen är allt" kommer väl till hand. Det är en av grundstenarna i en reformistisk rörelse och skiljer den mot den konservativa eller revolutionära. 

Talet idag och budgetmotionen om ett par veckor kan göra skillnad. Det kan innebära resan mot ännu en socialdemokratisk storhetsperiod. Men misslyckas så kan den politiska ökenvandringen fortsätta. Vi må vinna valet men då på att de andra misslyckas mer än vi. Stefan Löfven kan idag ta ansatsen som gör att valet 2018 vinns. Det måste vara fokuset. Att vinna ett val är inte svårt. Att vinna fler i rad är en konst.

Media mm: Exp, SvD, SvD2, SVT. Ab.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,