20130828

Valfläsk och den gordiska knuten

Landets ekonomi och valår är två saker som inte håller ihop. Man vill vinna val på att klara ekonomin men gör det inte då valfläsket går upp i pris ju närmare valdagen man kommer. Men samtidigt så urholkas välfärden och kostnaderna skjuts över till andra. Men ingen verkar vilja ta diskussionen om hur vår välfärd ska se ut. 

Nu när huggsexan är igång och partierna siar om utrymmet för att komma med löften så påpekar Lars Calmfors, i DN att det egentligen inte finns ett utrymme utan att det sker en utarmning av välfärden. För som nu regeringen slår sig för bröstet med att inte skurit ner på välfärden så är det precis det som de gjort. Vi som aktiva ute i kommuner och landsting vet hur utrymmet krymper och många kommuner och landsting höjer skatten för att få kakan att hålla ihop. Visst finns det ett överskott i sektorn men ser vi samtidigt de stora investeringsbehov som finns så kommer överskotten att snabbt ätas upp och verksamhetsmedel gå till räntor och amorteringar på lån.

Så när regeringen finner ett utrymme på en bit över 20 miljarder och väljer att sänka skatten för 16 miljarder av detta så kommer samtidigt ett antal kommuner och landsting behöva höja skatten för att klara sin del av verksamheterna. Så med det i åtanke är det svårt för en socialdemokratisk ledd regering att efter valet riva upp ett femte jobbskatteavdrag då det utrymmet har tecknats in i skattehöjningar i kommuner och landsting. Ett av problemen nu för socialdemokraterna är att klara pedagogiken.

Men det som också blir tydligt i denna diskussion som Lars Calmfors lyfter är att vi måste se hur vi ska finansiera välfärden över tid, samt vilken nivå vi ska erbjuda. Samtidigt som jag skriver detta kommer ett pressmeddelande från landstinget i Kalmar län om att vi är det landsting som klarat tillgängligheten bäst i sommar. En tävling mellan landstingen som har föga med patienterna att göra utan mer om den miljard som regeringen avsatt för att få ner väntetiderna. Visst gynnar det patienter. Men att en miljard kan korta köer som bara den.

I grunden vet vi att de borgerliga partierna står för ett samhälle som bygger på grundtryggheten och sedan så kompletterar vi det med försäkringar som bekostas av den enskilde individen. Socialdemokraterna har i sin tur en syn som gör att det ska vara bredare lösningar och att vi bär kostnaderna solidariskt genom skatten. När moderaterna argumenterar numera så låter de som socialdemokrater, men synar vi detaljerna i politiken så är det fortfarande de gamla moderaterna som styr från skatter till avgifter och egna försäkringar. Problemet är att inte socialdemokraterna klarar av att syna korten utan mer springer efter. Stefan Löfven menar att skatteutspelet är planerat från borgarna för att stöka till det. Tror inte riktigt på detta då 16 miljarder är lite väl dyrt att stöka till det för en politisk motståndare…

Om ett år är det val och välfärden kommer vara en het fråga bland väljarna, men kommer det vara det för partierna? Eller kommer trianguleringen i mitten fortsätta med skatter som vapen. Kommer PPM bli det som man går till val på? Det finns frågor som Lars Calmfors pekar på som på allvar skulle kunna visa på skillnader i svensk politik men ingen verkar våga ta i bollen. PR-nissarna har inte bedömt frågan rätt, men vem kommer säga till dem att kejsaren är naken? 

Media mm: SvD, DN
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,