20131119

Bristen på äkthet från Kulturrådet

Inte ett pris bland alla andra. Nä ALMA-priset är inte det, eller så vill jag inte se det. Astrid Lindgren Memorial Award ska inte vara enkelt, snabbt och bekvämt. Det ska vara äkta, genuint och stå för något annat. I den delen är Astrid Lindgrens barndom och hennes stora inspiration från Vimmerby en otroligt viktig del. Det är mer än en ceremoni på 40 minuter och ser man inte det så är frågan om man är rätt personer att arbeta med priset

Det handlar inte om att marknadsföra Vimmerby, utan det är en positiv bieffekt som tillkännagivandet i Vimmerby ger. Det handlar om att redan från att pristagaren tillkännages till att priset tas emot få med sig upplevelsen av Astrid Lindgrens författarskap. Det må finnas hyllmeter med litteratur av, om och kring Astrid Lindgren på Kungliga biblioteket, men där saknas den viktigaste pusselbiten. Äktheten, det genuina som man upplever kring barndomshemmet i Vimmerby. Att kunna gå in i köket som Astrids pappa, Samuel August satt och berättade om livet. Att kunna tal del av de det arkiv som finns med både böcker och brev till och från Astrid Lindgren. Låta tankarna vandra när man tar svängen förbi sockerdricksträdet som är en av symbolerna för hennes författarskap. Personligen så befinner jag mig ofta på Näs för att söka den där inspirationen som finns på stället. Det är lätt att förstå hur Astrids penna började glöda när man tänker på miljöerna kring Näs. Det är åter den äktheten som måste avspeglas i priset. Inte en kallt tillkännagivande på ett bibliotek i huvudstaden som kunde gälla vilket pris som helst.

Generellt så har Kulturrådet tänkt otroligt smalt och kanske till och med varit lata. Inte sett hur man kunnat göra mer av det unika som barndomshemmet är. Med ett penndrag så är tillkännagivandet flyttat till Stockholm utan en kontakt med Vimmerby och de representanter som arbetat med frågan. Svaret i SvD Brännpunkt, på vårt inlägg, andas bristen av förståelse för vad man är satt att administrera. Ett pris som alla andra verkar vara Kulturrådet och ALMA-kansliets syn på det hela. En fråga är om de personer som är satta att arbeta med priset är de rätta?

Till sist så kräver de mer av Vimmerby gällande pristagarveckan där pristagaren befinner sig två dagar i Vimmerby. Men vad gör Kulturrådet? Finns Vimmerby och Astrid Lindgrens Näs med som en tydlig samarbetspartner (Detta skrivs på deras hemsida "Vi vill tacka våra samarbetspartners och sponsorer: Mediatec, Stockholms Konserthus, Kulturhuset i Stockholm, Arctic Paper, Hotel Skeppsholmen och BMW Sverige."? Finns personal och fotografer med? Vilka inviter har gjorts från Kulturrådet för att utveckla både pristagarveckan och tillkännagivandet i Vimmerby? Det hela landar helt plumt i ett krasst Stockholmsperspektiv. Det är bara att beklaga och är det någon författare i landet som är så starkt förknippad med landsbygden så är det Astrid Lindgren.  Kommunalrådet i Vimmerby kallade det helt enkelt för fisigt och visst är det fisigt…

Media mm: Micael Glennfalk
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om