20091018

Sd Ge faan i vår Astrid.

Nu har Sverigedemokraterna klivit över den sista skammens gräns.

På Sd partidagar har partisekrterare Björn Söder hållt ett tal där han påstår att Astrid skulle stödja deras politik och att Astrid stod på den traditionella kärnfamiljens sida.
Expressen gör en bra uppräkning hur familjebilderna ser ut i ett antal av hennes kända verk.
Lejonhjärta lever i inledningen av boken med en ensamstående mamma.
Pippi bor på egen hand

Pippi bor på egen hand, med en mamma i himlen och en pappa på havet. Kajsa Kavat är ett hittebarn som lever lycklig med sin adoptiv-mormor. Bo Vilhelm Olsson i "Mio min Mio" har fosterföräldrar och en fader i landet i fjärran. Rasmus skapar sin egen familj på luffen med Paradis-Oskar.
Karlsson på Takets familjebild är oklar.


Jag säger bara det att Astrid Lindgren stod för allt som Sverigedemokraterna är emot.

Och ingen jobbpolitik

Andra som skriver om detta med mera
Kent Persson
Kulturbloggen
Peter Andersson
Dick Erixon

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

19 kommentarer:

 1. Sorry Peter, oavsett om vi är KD, SD eller ND eller opolitiksa, så kommer vi ta hela den svenska historien ifrån er. En historia som ni socialister systematiskt försökt utrota i många många år.

  Dan Andersson. Nils Ferlin. Selma Lagerlöv.
  Gunnar Ekelöf. August Strindberg. Carl Mikael Bellman. Evert Taube.

  Allt är vårt. :-)

  SvaraRadera
 2. Jag tror att djurvännen Astrid precis som SD hade varit emot den brutala halalslakten. Leta på youtube efter eländet om ni vill se vad många vill legalisera!

  Hade Astrid Lindgren försökt publicera sina Pippi-böcker idag hade hon dömts ut som rasist pga att Pippis pappa ju är "negerkung" i Söderhavet. Det är bara en tidsfråga innan DO och afrosvenskarnas riksförbund anordnar bokbål på Pippi-böcker. De har ju ett "rasistiskt" innehåll. Om ni tror jag skojar så betänk då rabaldret runt det fd kvarteret Negern i Karlstad och runt seriealbumet Tintin i Kongo.

  SvaraRadera
 3. Vet inte vad man ska säga med dessa kommentarer. Tycker de står bra för sig och ger en bild som är tydlig.

  SvaraRadera
 4. Nu får du allt förklara dig Peter! Var Astrid för halalslakt? Är du det?

  Använder du ordet neger? Om nej, varför inte?
  Varför gick det då bra med ordet tidigare?

  SvaraRadera
 5. Om Astrid hade skrivit sina böcker idag så hade hon säkert använt de språkbruk som vi använder idag.
  När det gäller halalslakt så är det jag fått till mig att det går att göra utan större lidande.

  SvaraRadera
 6. Personligen är jag lite trött på det där med "våran Astrid". Måste alla dyrka Lindgren och hennes böcker? Vad SD anbelangar håller jag inte alls med dem, men nog har alla rätt att hänvisa till vilka böcker de vill.

  SvaraRadera
 7. Koltjak: Vem har någonsin i Sverige velat legalisera halalslakt? Att man fortfarande utför den i vissa länder, betyder inte per automatik vill införa det i Sverige! Dessutom går det att slakta på enligt Svenska lagar och det fortfarande är halal.

  För det andra skrevs Pippi-böckerna när ordet "neger" fortfarande inte hade en negativ klang för många människor.

  Skulle Astrid ha skrivit Pippi idag, så skulle hon säkert ha använt ett mer acceptabelt språkbruk som är dagens norm.

  SvaraRadera
 8. Jörgen När jag talar om vår Astrid så är det som Vimmerbybo.

  Tack Tonårsmorsa/Fatou för ett bra inlägg

  SvaraRadera
 9. Peter och tonårsmorsa:
  Total legalisering av halalslakt står folkpartiet, den socialdemokratiska broderskapsrörelsen, miljöpartiska riksdagsledamöter, Sveriges muslimska råd, Alf Svensson mfl bakom. Det är åtminstone de som jag kan komma på vid något tillfälle har öppet deklarerat en sådan hållning.

  Angående ordet neger så var det ju nyligen ansett så hemskt att helt kvarter måste byta namn. Måste vi inte då också censurera Astrids hemska böcker där det finns?

  SvaraRadera
 10. Koltjak: Men, som sagt, man kan slakta djur enligt svenska lagar och det är fortfarande halal. Menar du att dessa du räknar upp, vill ändra den svenska lagen? Och i så fall: varför? När man kan äta halal-slaktade djur med den lagstiftning som finns nu.

  Angående ordet neger, så anser jag ordet i sig vara oerhört kränkande och har bloggat mycket om det själv: http://tonarsmorsa.se/2009/09/22/bemotande-i-negerdebatten-igen/
  Jag ger mig inte in på debatten ang. just kvarteret negern, då jag inte tagit ställning där. Däremot så anser jag inte att man bör ändra i litteraturen, men vid nya tryckningar? Hmmmm... det lämnar jag till Astrid´s efterlevande att besluta om, men jag kan säga så pass att jag själv byter ut ordet när jag läser Pippi, då betydelsen är något helt annat nu än när sagan skrevs.

  Tillbaka till frågan: Skulle Astrid ställa sig bakom SD´s politik? Enligt de som kände henne personligen; NEJ! Att döma av det Högberg citerat ovan: NEJ! Att döma av de böcker hon skrivit: NEJ!

  SvaraRadera
 11. Astrid Lindgren var, under andra världskriget, den kände Harry Södermans personliga sekreterare. Därmed var hon, troligtvis, djupt engagerad i det danska och norska väpnade våld och motstånd mot den tyska ockupationen. För det var Harry Södermans insatser som bidrog till att norsk och dansk motståndsrörelse blev effektiv i dräpandet av tyskar. Så Astrid var nog ingen gullig pacisist och så var hon, med det jobbet, djupt involverad i den norska och danska kampen för NATIONELLT självbestämmande. Det här gör att jag lutar åt att hon inte skulle ha tagit avstånd från SD, om hon levat idag.
  /TS

  SvaraRadera
 12. Oj sicken analys.. Vad jag vet så var det en stor del av kulturen som tog avstånd och arbetade mot den nazistiska ockupationen. Att det sen skulle leda till att dessa personer skulle ta parti för partier som fiskar i nazismens grumliga vatten. Du anonym med signaturen TS, tänk en gång till.

  SvaraRadera
 13. Jag som är uppväxt i Vimmerby kommun och varit bosatt under närmare 20 år bara några kilometer från Lönneberga får jag även kalla det "Vår Astrid"?

  Är du själv född och uppvuxen i Vimmerby?

  Tänker du förövrigt kommentera SIFO-undersökningen där SD fick de högsta stödet någonsin?

  Eller är du intresserad av att kommentera lördagsintervjun med Mona Sahlin där Tomas Ramberg ägnade ca 10 minuter av programtiden till att fråga Mona Sahlin om Sverigedemokraternas framgångar och de frågeställningar som kommer uppstå?

  Jag ser fram emot att läsa dina kommentarer.

  SvaraRadera
 14. Jag är född i Stockholm men har valt att flytta till Vimmerby och ångrar inte det en dag.
  Sen när det gäller SIFO-undersökningen så må ni i en enskild undersökning ha fått "bra" siffror

  Sen var Mona Sahlin klockren när dett gäller att samarbeta med er. Det kommer aldrig bli något punkt slut.

  SvaraRadera
 15. Dessutom talade Björn Söder om Selma Lagerlöf och hennes positiva beskrivningar av det svenska samhället. Men Selma Lagerlöf var ju homosexuell. Jag undrar hur Sverigedemokraterna får ihop den ekvationen med tanke på partiets syn på kärnfamiljen som ideal.

  Jag läste Söders tal på SDs hemsida. Tankarna går till Tyskland på 30-talet... Hu!

  SvaraRadera
 16. Peter

  Tänk så olika vi kan uppleva en intervju.

  http://erixon.com/blogg/2009/10/mona-sahlin-backar-om-att-aldrig-vara-beroende-av-sd/

  Skall bli väldigt intressant att läsa om S och SD:s samarbete i Trelleborg på måndagkväll eller tisdag.

  SvaraRadera
 17. Peter

  Enskild undersökning?

  Besök gärna denna website?

  http://status.st/

  Aha-upplevelse?

  http://thoralfalfsson.webblogg.se/

  SvaraRadera
 18. Tonårsmorsa, du har fel. Ren halalslakt är inte förenlig med svensk lag:

  www.thelocal.se/18576/20090331/

  Däremot vill tydligen många att detta ska bli det:
  www.youtube.com/watch?v=iVZe3my3yd8
  Mycket nöje. Det finns mycket värre filmer än detta, men det är detta ni hävdar att Astrid var för då eller? Hon hade ju INGA åsikter som överensstämmer med SD:s.

  Barbarer.

  SvaraRadera
 19. "När det gäller halalslakt så är det jag fått till mig att det går att göra utan större lidande."

  Svenska halal-hippies vill legalisera halal-slakt med bedövning. Men det är bara första steget. "Sann islam" accepterar inte slakt med bedövning. Så på sikt kommer bedövningen att försvinna och det arma djuret kommer långsamt blöda till döds men nu med extrem smärta som lök på laxen.

  Vad ordet neger anbelangar så är det ett låneord från LATINET! Vill ni förbjuda latin, spanska och portugisiska också kanske? Ordet betyder SVART på latin och är därmed värde-neutralt. Då måste vi ju förbjuda ord som svartsoppa, svarte-petter, svartlistning m fl ord där svart ingår. Kanske vi även skall förbjuda svarta katter, svarta pjäser i schack? Tänk om den vita sidan vinner över den svarta, är det inte STRUKTURELL RASISM då kanske? :o Han Peter Swartling borde kanske tvingas byta namn till Witling istället? Bara i Kalle Anka-landet Absurdistan...

  SvaraRadera