20100107

Folket vill ha välfärd inte avdrag


Ingen känner till  jobbskatteavdraget... Ähhh? ett så uttjatat avdrag som slår så fel.  Kan det inte vara så att folk känner till det men fortfarande tycker det är orättvist? Svenska folket vill inte ha avdrag de vill ha en fungerande välfärd!


Det har på den borgerliga sidan förts ett resonemang att folk inte känner till jobbskatteavdraget och därför får inte den moderatledda regeringen sin lycka gjord i opinionsmätningarna. Detta förutsätter att Svenska folket älskar allt som regeringen gör. Är det inte närmare sanningen att medborgarna inte gillar detta uppdrag? Bilden av svensken som en skattehatare stämmer inte med min erfarenhet. Folk är alltid beredda att betala om det vet att det går till att trygga och bygga ut välfärden.
Det vi nu ser med nedskärningar i kommuner och landsting, försämringar av arbetslöshetsförsäkringen och alla de som blir utslängda ur sjukförsäkringen.
Att då komma med skattesänkningar på lånade pengar.

För min egen del tror jag inte att det går att marknadsföra jobbavdraget till en succé för regeringen. Svenska folket vill inte ha skattesänkningar de vill ha arbete att gå till en trygg skola för barnen och en väl fungerande vård när man blir sjuk.

Kan vi nu vänta oss en kampanj med leende ministrar som säger hur bra de.. vi har fått det med skatteavdraget..

Min namne Peter J skriver också om det här. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

17 kommentarer:

 1. När folk fäörstår vad det kommer att kosta i skattehöjningar med en socialistisk regering,
  kommer man behålla alliansen

  Jocke

  SvaraRadera
 2. Svenskar är jävligt trötta på att skatta 70% av sin lön och INTE ha någon välfärd. DET är världens högsta skatt. Sen har sjukvården halkat ner till 20:e plats från att varit nr 2-3 under 90-talet. Varför ska det vara så? dvs högst skatt och sämst sjukvård?

  Sen det där med socialbidrag, det går inte få soc om ditt liv går åt helvete. Du kan bara få soc om ditt liv redan gått helt åthelvete. Det ska väl inte vara så? Varför ska samhället inte hjälpa till att hejda fallet neråt genom det sociala? Och om det inte sker varför i helvete betala skatt för ett system som fungerar så dåligt? Världens hösta skatt dessutom. Hur många jobb har AF förmedlat? Tänk efter .. det är inte många som hela denna megaorganisation förmedlar.

  SvaraRadera
 3. Sossarna drev ju en politik som gynna svartjobb..

  Kvinna 25år
  Axel problem.. Går hemma sjukskriven
  Fördiver sin tid med svart jobb

  Målare / Byggnads arbetare

  Jag antar att ni extrimister till social demokrater inte vill se verkligheten ni har skapat, den som alliansen röjer upp!

  Men en sak i taget!

  SvaraRadera
 4. Ingen skattar 70% av sin lön.
  Folk vill ha välfärd med sociala skydd.
  Inget snack om den saken.
  Alliansen är fel ute man skulle skapat byggjobb skapat bostäder för unga nu när det är lågkonjuktur. Men man gör inte ett smacka. Det enda som itresserar denna regim är att ta från fattiga ge till rika.
  Jobbskatteavdraget är ingen vinst för den vanlige knegaren. Sedan a-kssan betalats. semesterersättningen minskat, avgifter ökat är inte mycket kvar av jobbavdraget.
  I gengäld om du blir sjuk riskerar du utförsäkring arbetslös riskerar du aldrig få pengar i tid , det kan dröja 6 månader .
  Om skatter höjs går priser ner och vinsten sker där istället.
  Höj skatten med de 100 miljarder denna alliansregim tagit från de sämst ställda i Samhället se till att ta där det finns fömögenheter och höga löner.
  Om dessa får skatta 100% ger jag attan i. kan man utförsäkra sjuka ska överklassen tas hårt.

  SvaraRadera
 5. Folk vill ha mer för sina skattepengar. Vi har igen världens högsta skatter men har vi världen bästa sjukvård? världens bästa polis? världens bästa skola? nej! nej! nej! Det är dags att vi får valuta för våra pengar!

  SvaraRadera
 6. De som har råd att betala skatt bör göra det. Ta hem gömda förmögenheter. Dela bördorna efter förmåga.
  Inga-Britt.

  SvaraRadera
 7. @Anonym 13:26 - Jo, upp till 75% av ens löneförhöjning går till skatt! Räknar man ihop inkomstskatt, arbetsgivaravgift och moms så går 75% av det arbetsgivaren betalar för löneförhöjningen till staten och endast 25% till arbetstagarens konsumtion av varoro och tjänster!

  SvaraRadera
 8. Sverige har världens högsta skatter, men långt ifrån den bästa välfärden.

  Arbetare i Tyskland och Danmark tjänstar omkring 50% mer än svenska arbetare. De betalar mindre i skatt än oss svenskar och de har på många områden en bättre välfärd än oss.

  SvaraRadera
 9. Skattekverulanter som gnäller på de höga skatterna och den dåliga välfärden: Tror ni att det blir bättre sjukvård och annan välfärd med sänkta skatter?

  SvaraRadera
 10. @Ekonomen.
  Arbetsgivaravgiften går till de sociala skyddsnäten, så det är pengar som är lön som löntagaren avstått ifrån just för att få tillbaka det om och när det behövs.

  Om man sänker arbetsgivaravgiften är det på bekostnad av morgondagens pensionärer.

  SvaraRadera
 11. @Niklas - Det är sant att en viss del går till pensionsavsättningar och sjukförsäkring. Betänk dock att arbetsgivaravgiften i Sverige är drygt 31% av lönen. Motsvarande AM-bidrag i Danmark är 8%!

  SvaraRadera
 12. @Anonym 14:57 - Fråga dig det omvända istället. Varför klarar inte Sverige av att leverera en lika hög välfärd som våra grannländer trots att vår skatt är långt högre? Vad är det som gör att Sverige får ut så lite välfärd av den höga skatt vi tar ut?

  SvaraRadera
 13. Sluta kalla det skattesänkningar för "lånade pengar". Notera: Skatterna ÄR finansieringen. Varje krona som inte används klokt och förnuftigt är stöld från folket. Vi har fortfarande högst skatter i världen men ni sossar får det att låta som vi lever i ett nyliberalt experimentsamhälle. Med den krisbild ni målar upp kring situationen i Sverige undrar man hur människor i andra länder med lägre skatter egentligen överlever.

  SvaraRadera
 14. Alla ni som skriker över skattetrycket. Jag anser inte att det generellt är för högt och att vi visst kan justera det uppåt för vissa grupper som har möjlighet att betala. Jag hade inga problem innan skattesänkningen och kan gärna tänka mig att betala mer för att klara välfärden.

  Sedan det här tramset om att vi är på efterkälken... Förr så kom det studiebesök från hela världen till Sverige för att se hur humlan flög. Nu kommer inga...

  SvaraRadera
 15. Naturligtvis tycker inte Peter Högberg att skattetrycket är för högt. Han lever ju själv på de skattepengar som folket tvingas betala. Han bidrar själv inte med några nya skattepengar, utan förser sig på hederligt folks arbete. Helst vill han öka skattetrycket till 100% så han kan förse sig ännu mer.

  SvaraRadera
 16. Ja du anonym har du inga bättre argument så förstår jag att du är anonym och inte vågar stå för dem...

  SvaraRadera
 17. Snarare visar undersokningarna att svenskar ar precis som medelmattan i varlden. Man vill ha basta mojliga valfard till minsta mojliga pris.

  Forst fragar man om man skulle valja hogre skatt om det innebar battre valfard. Majoriteten svarar ja, fragan ar hur manga som tror att det blir battre med hogre skatt. 12 ar med sossarna sa blev det bara samre och hogre skatt.

  Sen fragar man om det ar ratt att sanka skatten, och majoriteten svarar ja, och det bevisar bara att en fraga inte bevisar nagonting. Som vi redan har sett sa innebar inte hogre skatt battre valfard.

  Folk gillar omojligheter. Valfard utan skatt och krig utan blod. Det betyder inte att det ar mojligt. Hog skatt brukar ocksa innebara mer sloseri. Det finns lander som har helt gratis sjukvard utan att ha fruktansvart hog skatt som i Storbritannien och Kanada.

  Svenskar ogillar inte alls skatteavdraget. Det kan man se pa Monas trixande. Forst ville man hoja skatten for alla, och nu endast for manniskor som tjanar 110000 kronor i manaden, och vill behalla skatteavdraget. Sen vill man hoja formogenhetsskatten och menar att det ar en rikemansskatt fast man sjalva avskaffade arvsskatten. Mona ville aterstalla fastighetsskatten, nu vill hon bara hoja den for de med valdigt dyra villor. Sen vill man sanka skatten for pensionarerna.

  Sossarna gillar tydligen inte det hoga skattetrycket heller...

  SvaraRadera