20091211

Socialdemokraterna har en utmärkt politik för att bekämpa ungdomsarbetslösheten!


Maud Olofsson och Anders Åkesson skrev en debattartikel i Vimmerbytidning som jag svarade på och då kom en ny från Anders Åkesson. Jag är inte sen att svara.

Anders Åkesson, (C), vill höra mitt recept för att klara jobben till de unga. Jag är bara rädd för att ett recept inte räcker längre. När socialdemokraterna tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet tar över regeringsmakten nästa år så kommer vi att behöva ta fram en akutvagn. På den vagnen lastar vi 90 000 sommarjobb till unga i Sverige. Vi grundar med att skapa tiotusentals utbildnings- och praktikplatser och vi tänker ge ersättning till företag som tar emot lärlingar. Bland annat.

I de socialdemokratiskt styrda grannkommunerna Hultsfred och Oskarshamn finns långtgående planer på att ge praktikplatser till ungdomar. I min hemkommun Vimmerby säger centerledningen att ”vi har beredskap” och sedan händer just inget.

Unga ska få möjlighet till en fot in på arbetsplatsen så de kan visa vad de går för. Men det ska vara under goda villkor. Centern föreslår ständigt att urholka LAS, lagen om anställningsskydd, och på den vägen hjälpa. Den massarbetslöshet vi har i Sverige i dag är väl nog som exempel på att det i dag inte finns något som helst hinder för att göra sig av med personal när jobben tryter. Centern vill att vi ska tillbaka 100 år i tiden och låta människor stå med mössan i hand för att få arbete. Centern vill också skapa särskilda ungdomslöner.

Socialdemokraterna vill att unga ska ha skydd, rättigheter och skyldigheter på arbetsmarknaden som alla andra har. Vi ställer inte upp på att unga ska räknas som en andra klassens arbetstagare som arbetsgivare kan lågavlöna och säga upp när det inte passar längre.

Mer finns på
NetRoots för progressiva bloggare och politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Ja, det gäller ju faktiskt att ha något att komma till alla som drabbas av sjukdom, arbetslöshet eller annat otyg.
  Jag hoppas att sossarna kan föra fram sitt positiva budskap mycket tydligt i valrörelsen.

  SvaraRadera
 2. Med hjälp från alla medlemmar och sympatisörer så ska det gå, eller rättare sagt det måste gå!

  SvaraRadera
 3. Din lösning är alltså sommarjobb och praktikplatser. Jag måste informera dig om att INGA av dessa satsningar resulterar i vare sig kollektivavtal, pension eller ens en anständig ersättning.

  Dessutom är de skattefinansierade.

  Man inser ju direkt att en avregerad arbetsmarknad skulle resultera i fler. Lägre löner för ungdomar som aldrig jobbat förr leder till jobb med lön man kan leva på, pension och ett anständigt liv.

  SvaraRadera
 4. @Peter
  Grattis till den fina 41:a platsen på Knuff listan. Bra jobbat.

  SvaraRadera
 5. Tack Krassman! Måste ge en eloge till er andra som givit mig mod och kunskap för att kunna nå denna placering.

  SvaraRadera