20100116

Veckans lördagsbetraktelse i väntan på Söndagskrönika


Dags för en lördagsbetraktelse. Undrar lite vad som skiljer krönika mot betraktelse. Äh strunt samma nu är det betraktelse som gäller på lördagar och krönikor på söndagar. Resten av veckan bara kör jag på...

Den extremt kalla vintern har släppt sitt grepp om Vimmerby. Vet inte om det är för att gå mot vår eller om det bara är tillfälligt.

Veckan har varit intensiv med mycket på agendan.  Både när det gäller rikspolitik och den lokala. Men det finns nog en röd tråd genom allt det brukar det göra, även om den inte alltid är så klarröd...

Här ser jag en av de problem vi som lokalpolitiker har att få ihop den lilla världen och den stora på ett begripligt sätt för våra väljare. Många gånger så vill man rösta på mig för jag är en hyvens kille men kan inte tänka sig att rösta på sossarna i riksdagen. Som socialdemokrat på det lokala planet är jag starkt beroende av en socialdemokratisk styrd regering för att mina lokalapolitiska mål ska kunna uppfyllas. Sak samma är det för en moderat. För att de ska kunna genomföra sin politik krävs det en moderat regering som gör de lagförändringar som krävs för den lokala förändringen. För att ta ett exempel. Stopplagen som infördes av den förra socialdemokratiska regeringen för att förhindra utförsäljning av akut/universitetssjukhus. Helt  i vår politiska linje. Medan det grymtades från den borgerliga sidan. Efter ett regeringsskifte så rök den lagen och moderaterna lokalt fick möjligheten att göra sina ideologiska förändringar. Sambandet blir tydligt.

Nu vet vi att sambandet finns. Nu kommer då frågan om hur vi ska förklara det. För det första så måste vi alla gå tillbaka till politiken och ge upp delar av denna personvalshysteri. Ja, jag erkänner jag är också en del av det... Vi vet att media gärna ser ett presidentval mellan Fredrik och Mona. Men vem vinner på det? Inte vi som arbetar lokalt och regionalt.

Vi håller nu på att formulera vårt lokala handlingsprogram och en av frågorna är hur vi kopplar rikspolitiken till parkbänkarna i Vimmerby. När det ska formuleras ett centralt budskap så måste det formuleras så att det går att föra över till den lokala nivån eller ha en bra relevans.

Min förhoppning är att vi alla partier kan få en valrörelse som kommer handla om politiken men det känns inte så. Johan W har ett inlägg om detta idag så jag ger honom bollen vidare.

Igår lovade jag Mary att läsa Cristina Husmark-Pehrsson på Newsmill och nu är det gjort. Jag blir inte klokare utan ser bara en massa fina ord. I mitt inlägg igår om kvinnan i Aftonbladet ser jag ingen förståelse. Tyvärr känner jag att moderaterna gått från ett individparti till ett systemparti. Det som dock skiner igenom är att sköt dig själv...Idag i Vimmerbytidning, tyvärr inte på nätet, så läser jag just den inställning av en moderat riksdagsledamot. Här finns inga nya moderater utan här är det de gamla hederliga att sjuka får skylla sig själva och inte ligga samhället till last. Det som gör mig bekymrad är att det verkar finnas en tro att folk vill gå hemma och inte göra rätt för sig. Här är en av de stora skillnaderna mellan rött och blått. Sedan ska det erkännas att det finns grader på båda sidor.

Som avslutning ser jag i Aftonbladet att de sammanställt hur våra partiledare är ute i verkligheten. Är det så enkelt att den med mest besök vinner? Är det så att den med mest besök förstår hur det fungerar i Sverige? Inget av det är rätt. För min del så har jag ett antal informella nätverk som jag stämmer av med och som hör av sig till mig. Här ryms både höger och vänster. Att en dag göra ett nedslag ger ingen verklig bild. Skulle jag komma till ett äldreboende med vinterkräksjukan eller under sommarsemestern få jag den bilden. Ska man få en bild över tid så behövs andra grepp. Så vad kan det vara för nytta med att våra partiledare åker land och rike runt. Jo för att inge hopp, att skaffa röster, att bli sedda och ge de lokala partiarbetarna en knuff i ryggen. Det ska inte förringas utan tvärtom, men att samla fakta om verkligheten är detta slöseri med tid.

Nu ska jag bli en familjefar och spela spel med familjen i väntan på att det ska lagas pasta med olika såser och tillbehör.

Fler som lördagsskriver
Peter Andersson om alliansens misslyckade arbetslinje. Martin Moberg om att valrörelsen växlar upp. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Viktigast för mig just nu är att det finns representanter i riksdagen från alla delar av Sverige så att inte Sverige styrs och anpassas efter storstadsboende. Är inte tillräckligt insatt för att veta hur diskussionerna går i riksdagen men ibland blir jag mörkrädd när jag hör hur inskränkta en del storstadsmänniskor är. Majoriteten av Sveriges befolkning bor INTE i nån av de 5 största städerna. Därför är det viktigt att det finns bra lokalpolitiker (oavsett parti kan jag tycka) som kan framföra vad som är viktigt för HELA Sverige. Det är min lördagsbetraktelse :-)

    SvaraRadera
  2. Kan bara instämma, men det är också av vikt att det finns en röd tråd i politiken. Så kan man upfylla dessa två blir det himla bra...

    SvaraRadera