20100530

Söndagskrönika om frön som blir arbete om man sköter dem rätt

Så var det söndag och ännu en helg var på väg att lämna mitt liv. Men som de flesta vet så kommer det en ny igen. Det är det märkliga med helger att alla känns som den sista trots att det bara är fem dagar till nästa och så rullar det på.

       Men nu hade vi haft marknad i Vimmerby. Den där typen av marknad som jag gillar. Den typen som faktiskt är en fungerande med tillgång och efterfrågan ( även om jag undrar på alla strumpor och plastpåsar...). Vi var som vanligt på plats för att sälja lotter och samtala med besökarna. Bilden var att det fanns en oro efter den senaste tidens siffror ty med fyra år till av denna regering ville man inte veta av för hur skulle det gå med jobben. Jag blev lite snopen då jag inte trodde jobben betydde nått med tanke på medias bild som vi bloggare i den röda ringhörnan tjafsat om. Men det var inte bara unga med eller utan arbete som kände en oro utan även den äldre generationen som undrade hur det skulle gå för barnen och barnbarnen.
      Men varför denna tysthet från de som har bollen i sin egen hand. Varför så tyst från media som borde skriva om det.
      På den första frågan är nog svaret lättare för moderaterna är livet en marknad som politiken ska hålla sig så långt borta från som möjligt och då finns det inga arbetsmarknadsinsatser, utan enbart så mycket för att vinna val. Men hur får vi folket att vakna så det blir fler än de som jag träffade på marknaden som gör ditt val. Att fler ser sambandet mellan politiken och antalet arbeten som finns. Ja de sambandet finns och en socialdemokratisk politik ger fler möjligheten att nå och bli attraktiv på arbetsmarknaden.
Men på den andra frågan slänger jag bollen till Rosmarie på kulturbloggen som skrev om detta igår
Skyddar de traditionella medierna Reinfeldt? Eller är de bara okunniga?
Frågan måste ställas.
Siffrorna ljuger inte. Arbetslösheten är hög och många, många, många ungdomar liksom äldre ställs utanför möjligheten att arbeta.
Och vi kan inte ha en statsminister som försöker slingra sig undan detta ansvar. Det är mediernas uppdrag att granska makthavarna.

Tar det inte Reinfeldt på allvar? Varför reagerar de inte när han försöker göra ungdomsarbetslösheten till en bagatell?
     Men så här när det börjar grönskar för fullt ute i landet så kommer frågan vad kan vi göra mer för att det ska gro än mer. Jo vi behöver skapa en tilltro till att det går att få landet att växa oavsett om det är grönsaker, blommor eller jobben. Vi behöver ge näring så att det växer och att fler fröer, företag gror. Det går inte att bara slänga iväg fröerna och tro det ska bli nått för då kommer bara de giriga fåglarna och äter upp dem.
     Nu är det Mors dag och det ska firas med se på trädgårdar, lunch på Astrid Lindgrens Näs och öppet hus på Vimmerby folkhögskola en plats för att stärka jaget genom kollektivet. Att visa att man duger som man är och att varje individ är unik och odla den unikheten, för genom den byggde vi landet och med det ska vi fortsätta bygga vårt land.

Andra som skriver krönikor under helgen är Johan W och Kent P och Peter J och Peter S och Mary.
Bloggat om jobben har Aurora och S-buzz och  Fredrik Pettersson och Kulturbloggen och Peter Andersson och HBT-sossen och Hållplats Hådén och  Viktor Tullgren och Alliansfritt Sverige och Ulrika Falk och Johan Westerholm. Som ni märker är det tomt från det blåa ringhörna då det inte är ett arbete för politiken utan marknaden... Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,