20100623

Kamouflage och Herr Bildt del 11, Omvärlden

Resan kring Carl Bildts agerande eller icke agerande kring Lundin Oils inblandning i det som skett i Sudan går vidare. Förundersökning är inledd och frågan går nu upp på den internationella arenan. Det visar att skadan mot Sverige sker just nu med utrikesministern i spetsen.

        Idag kan man läsa i Aftonbladet att Poul Nyrup Rasmussen, Danmarks tidigare statsminister att Bildt tar time-out. Bakom sig har han de ledande Socialdemokraterna i Europa genom PES, Socialdemokraterna i Europa parlamentet. Den bild som jag varit orolig för här på bloggen verkar nu, tyvärr, besannas
– Enligt min mening är det ett minimikrav för att inte Sverige som nation ska fläckas ner genom kopplingar till denna oroande utveckling, skriver Rasmussen vidare.
       Jag har tidigare bett Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt att se till att utrikesministern tar ett steg åt sidan för att inte förstöra Sveriges goda rykte utomlands. Men det bara förnekas och nu verkar skadan sked. Johan Westerholm skriver mer om hur internationell press skriver om detta.

      Så det är dags att regeringen nu tar frågan på ett större ansvar. Det är ingen valfråga från socialdemokratins sida utan en allvarligt menad oro för vår roll i världen. Ty socialdemokratin är en internationell rörelse som brinner för internationell solidaritet och med det i bagaget så vill vi fortfarande se Sverige som landet som gör nytta i världen. Det står över partipolitiken och så måste också regeringen se på det. Frågan är om Moderaterna talar för alla fyra partier i regeringen?

Media Ab, Ex, Ex2, SvD, DN, DN, SVT, Nyhetskanalen, Newsmill.
Bloggat: Peter på sitt Röda Berget.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,