20100912

Duellen som visade skillnaden

Idag såg vi en duell. Inte mellan två ledare utan mellan två alternativ för Sverige. Det trygga Sverige som vågar ta klivet mot framtiden eller det som ser tillbaka mot dagarna då kapitalet styrde. En duell som visade på sänkta skatter eller en skola som ger våra unga framtidshopp. Sänkta skatter eller ge våra äldre en omsorg som bygger på omtanke och trygghet.


        Med en start som ger skillnaden direkt. En Mona Sahlin som ser människan i arbetslösheten. Som ser familjen som lider med vad de ska göra. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt låter kall och som om han pratar från ett manus. Känns som om jag hört det förut...

       Det man kan konstatera när det gäller klimatet är att regerignen har givit upp med andra ord så har de spårat ut. Mona Sahlin ger en bevingat uttryck som ger svaret på vad de handlar om. Älska bilen men hata bensinen.


        Frågan kring jobben för våra unga är en avgörande för valet och Sveriges framtid. Moderaternas förslag är att dela samhället. Istället för att ge våra unga chanser och möjligheter så ska de sorteras ut i utbildningar som låser fast dem. Inte ger dem möjligheten att ta sig vidare. Först i gymnasiet och sedan försvårat att läsa in på vuxenutbildningen. Vi ser att Sverige ska konkurrera med omvärlden med kompetens inte b-jobb och låga löner.

       När det gäller jobbskatteavdraget var det som väntat från moderaterna ännu fler avdrag för de som redan har. Vi vet att hungriga vargar inte jagar bättre. Här så ser vi tydligt de skillnader som finns mellan socialdemokrater och moderater. När Mona Sahlin på punkt efter punkt tar kål på den moderata politiken kommer Fredrik Reinfeldt med slasken. Bidrags- och AMS-politik.

       Sjukförsäkringen är bara en utgift om man granskar moderaterna. Socialförsäkringsministern har erkänt att det var stopp för att få loss pengar på skattesänkningar för friska och rika. Fredrik Reinfeldt ser inte människan utan bara skatter.

       När det gäller integrationen så är det från moderatledaren ett prat om system. tidigare i kväll så träffade jag en av våra nya partikamrater som var utbildad matematiklärare. Trots att sökt ett antal arbeten som lärare så stod han på krogen. Med hans kamrater runt mig så blev berättelserna långa om hur vi missade all den kompetens som fanns där kring mig. Här var det ett misslyckande från samhället.

       Det är en duell som hettade till när frågorna blev av ideologisk karaktär. Här är det Mona Sahlin som har hemmabana. Så fort duellen gick mot en ideologisk diskussion om Sveriges framtid så skriker moderatledaren skatter. vi får inte någon klarhet i vilket land som moderaterna vill skapa. En sak vet vi och det är mantrat att "de ska löna sig att jobba". Ett mantra som inte säger nått om hur vi bygger ett samhälle som alla kan känna sig hemma i. Ett samhälle som inte lämnar någon efter.Media: Ab, Ab2, SvD, Ex, DN, GP, SVT.
Bloggat: Johan U har direktbloggat och Helen P och Mats E och Johan W noterar och Tokmoderaten som alla andra moderater.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,