20100905

Ett parti för särintresset?

Moderaterna som ska vara det nya öppna arbetr partiet har svårt med jsut det. Att inte våga vara öppen med varifrån bidragen kommer är ett bak om foten som väcker mer frågor och konspirationer än svar.

         Sverige är ett öppet samhälle och har så varit. Det är en viktig del av vår demokrati. Att systemen är transparenta så att medborgaren ska kunna se vad som händer med sina skattemedel. Vill en kommun eller myndighet hålla saker hemligt så är det upp till dem att ha på fötterna. Att ha bevisen... Det känns då rimligt att vi partier som söker väljarnas förtroende att leda landet, kommun eller landsting/region också är raka med våra intressen.

      Det har fungerat och nästan alla partier har en överenskommelse att vi ska visa var bidragen kommer ifrån. Men som så ofta vill inte moderaterna vara med på den resan. De står utanför, ska sägas med Kristdemokraterna.  Det leder till frågor. Och idag kan man i det borgerliga husorganet DN läsa en viss oro över denna utveckling.
Moderaternas försök att gömma sig bakom valhemligheten håller därför inte. Så länge det finns ett generöst tilltaget fribelopp utgör kravet på öppen redovisning av givarens identitet ingen allvarlig inskränkning i vare sig föreningsfriheten eller valhemligheten. Tvärtom är öppen redovisning av var pengarna kommer ifrån en förutsättning för att vi ska kunna lita på att partierna inte i hemlighet anpassar sig till mäktiga bidragsgivare.
Det borde företrädare för ett parti som gör anspråk på att företräda allmänintresset begripa.
      Det är bra att även den borgerliga media världen vaknar för detta. även om skälet är annorlunda. Att ett av de största partierna i landet gömmer sig och lämnar dörren öppen för misstankar och  konspirationer är allt annat än bra.


     Som avslutning vill jag bara klargöra att Moderaterna inte företräder allmänintresset utan alltid varit ett parti för det rikast särintressen och den nya retoriken köper jag inte. Oavsett optionssiffror är det aldrig ett brett moderat parti vi ser utan ett parti för den välbeställda överklassen. Men det som är nytt är inte politiken utan den välsmorda retoriken... Det är dags att lämna krogen och vara öppen nu...

Media: DN, DN2, Skånska dagbladet, Ex, SvD, Sv Ab, SvD2, Ab2, Ex2.
Bloggat: Peter J noterar särintresset och Ankersjö gillar läget...
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,