20101002

Lördagsbetraktelse över morgondagens klasser?

Läser postningar som görs och skrivs utifrån den valförlust som socialdemokraterna har gjort. Jag är en del av den förlusten och de må sägas att vi vann landstinget i Kalmar län. Men jag var en del av kollektivet som förlorade valet.

         Nu börjar resan på en valseger 2014. Men är det valsegern som är målet för oss socialdemokrater eller är det något annat. Jag vill hävda att valseger aldrig kan vara målet för socialdemokratin. Det enda som det är bra för är att de ger oss möjligheterna på att fortsätta vårt samhällsbygge. Men då kommer frågan som vi så många ställer oss. Vad är nästa byggsten och hur går vi vidare. Då blir det svårt. Vi kan inte bygga vidare på att skatten ska sänkas x antal procent för gruppen y. Vi kan inte heller säga att vi gör som vi gjorde igår. För ska sanningen fram så var det knappt det fungerande då och absolut inte om fyra år.

       Johan och Marika är något på spåren då de idag skriver kring klassbegreppet. Det finns hos dem båda mycket tänkvärda ord. Frågan är om det kommer vara relevant i framtiden. Visst kommer det finnas klasser och klyftor även i ett framtida samhälle men vilka som kommer tillhöra dem är svårare att sia om . Tycker Johan fångar det bra i ett par frågeställningar
När elektrikern eller byggnadsarbetaren N.N. blev uppsagd av sin arbetsgivare, för att med villkoret att han eller hon skaffade F-skattesedel bli återkontrakterad dagen efter av samme juridiske person.
Lämnade hon eller han arbetarklassen i denna stund? Blev dessa – som egna företagare – per automatik representanter för eller delar av kapitalet?
       Vi har idag inget svar. Men det är inte bara partiet som ska ge ett svar utan även den fackliga rörelsen som tappar dessa. Bilden förstärktes idag på min och hustruns cykeltur. Vi möte ett par bekanta. Han före detta företagsledare med 50-60 anställda. Han sa att det inte gick att komma ut som socialdemokrat. Jag han inte ställa de följdfrågor som uppkom i mitt huvud.


       Samtalet säger ändå en del av de problem som socialdemokratin står inför. Marika skrivningar om att vi måste fånga breda grupper med vår politik är så sann men gör vi det med att alla ska få allt eller med  en förståelse om att får de, så vinner jag.

       Jag vill hävda att jag nog får kalla mig konservativ socialdemokrat med lutning åt vänster. Men jag inser att det behövs till något annat och inte för att idéerna är fel utan för att samhället har utvecklats i en riktning som ingen av oss trodde för fem, tio år sedan.
   
      Kommer morgondagen ha en plats för en arbetarrörelse? Att det kommer finnas plats för en socialdemokrati är däremot sant. Arbetare idag, direktör imorgon. Trygg idag, livegen imorgon.

Så nu gäller det att vi lyfter blicken och ser vad som komma skall. Det  Vi kanske inte hamnar helt rätt men utan att försöka så kommer vi inte få inflytande att påverka framtiden. Vi kommer då för evigt vara placerade till åskådarplats. Jag vill inte det, vill ni det?

Media: Ab.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.Glöm inte NetRoots valananlys!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,